A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Zár, többpontos zár

A Zár, Többpontos zár kategóriánkban megtalálható minden olyan zár, vagy zárszerkezet, amelyeket ajtókba, vagy ajtókra szerelve használunk ( pl.: bevésőzárak, portálzárak, többpontos zárak, másodzárak, hevederzárak, pánikzárak stb. ). Termékpalettánkon kiemelt helyet foglalnak el a többpontos zárak, pánikzárak, és Hi-Sec ajtó zárak. Ezen zártípusok között az ember könnyedén elveszlik, ezért a tájékozódást további alkategóriák, és azokon belül szűrési lehetőségek segítik. Kínálatunk ámbár nem teljes, de igen sokrétű, így nagyon sok területre tudunk megfelelő megoldást ajánlani. Ezen ajánlatainkat pedig nagy Európai gyártók termékeiből tudjuk minden igényt kielégítve összeválogatni. A teljesség igénye nélkül csak néhányat megemlítve pl.: Abus, Titan, Euro Elzett, Dorma, Tokoz, Maco, Roto stb.

Zárak széles választékban

A zár vagy másként zártest, az ajtónak azon alkatrésze, ami a nyitásért felel. Így hát, ha lenyomjuk a kilincset a zár, jobban mondva a zárnyelv dolgozik. Sokan összekeverik a zárbetéttel, ahova a kulcsot dugjuk be. A kettő tehát különbözik egymástól. Azonban mindkettőnek szerepe van abban, hogy az ajtót zárva tartsa az illetéktelen behatolók előtt. A záraknak is több fajtája van, attól függően, hogy pontosan milyen célból kívánja megvásárolni az érdeklődő. A zárak esetében is gyakori, hogy a vásárló elsősorban az ár tekintetében dönt, nem szem előtt tartva a minőséget, valamint a típust. A zárakat nem csak abban az esetben használjuk, ha bezárva akarjuk tartani az ajtót a betőrök előtt. Ha tinédzser korú gyermeke van, akkor bizonyára átélte már, hogy a lázadó kamasz magára zárta az ajtót és bömböltette a zenét, vagy egész egyszerűen csak nem volt hajlandó tudomást venni a szobáján kívüli világról. Ebben az esetben is zárról beszélhetünk. Természetesen vannak ennél jóval komolyabb szerkezetek, melyek nem csak a szülőket képesek távol tartani, de akár egy betörőnek is megnehezíti a dolgát a bejutásban.

Amerikai filmekben bizonyára Ön is gyakran látta már, hogy a szereplők a gombos kilincsre teszik a kezüket és valami pulzus emelő zene alatt, lassan kinyitják az ajtót, lelkileg felkészülve arra, ami bent fogadja majd őket. Természetesen nem csak a horror filmekben, de elegáns irodákban, különféle helyiségekbe vezető ajtókon is szívesen alkalmazzák ezt a megoldást, hiszen sokkal elegánsabb és szokatlanabb megoldás az egyszerű ajtókilincshez képest. Nem csoda, hogy a vásárlók is úgy érdeklődnek utána, hogy „a zár, ami az amerikai filmekben is lenni szokott”. Nem csak az otthonunkban, de akár a kertben is számos variáció alkalmazható a különféle zárak terén. A kertkapu vagy akár a garázskapu más fajta zárat igényel, mint a házban lévő ajtók. Ezek a zárak, mivel kültéren találhatók sokkal jobban igénybe vannak véve, mivel az időjárás viszontagságait is el kell viselniük. Attól függően, hogy mekkora értéket szeretne megóvni, érdemes megszemlélni a komolyabb biztonságot biztosító darabokat is. Ugyanis nem csak lakatpántok közül lehet válogatni, de úgy mond kombinált lakat is választható, mint például az Abus lakatpántja, ami diszkosz lakattal igazodik ki, így magas fokú biztonságot biztosít.

Különféle áruházak, közösségi helyek esetében a menekülő útvonalakon minél előbb el kell hagyni az épületet, ehhez pedig létfontosságú, hogy ne kelljen a zárral szöszmötölni, hanem minél előbb át lehessen jutni az ajtón. A pánikzár egy ilyen típusú zár, melynek alapfeltétele, hogy kifelé nyitható legyen. Előre nyomva az ajtó nyílik a veszélyeztett terület pedig elhagyható. Ha kétszárnyú az ajtó, abban az esetben nem elég egy, oda két pánikzár felszerelése is szükséges. Ha saját üzlete van ez egy jó megoldás, hogy a boltban tartózkodók minél előbb elhagyhassák az üzlethelyiséget és biztonságos helyre menekülhessenek. Ha pedig az üzletben található értékeket szeretné védeni, akkor érdemes megfontolni egy biztonsági ajtó beszerzését, mely ugyan nem olcsó, de masszív több ponton történő záródást biztosítanak, így a behatolni vágyónak, valószínűleg hamar elmegy a kedve a próbálkozástól és inkább könnyebb préda után néz. Ezek az ajtók általában több rúd segítségével zárodnak. Általában három rúdnyelv biztosítja az ajtó zárva maradását. Abban az esetben, ha nagyobb értéket szeretne biztonságban tudni, ez a zár típus tökéletes alternatíva, mivel magas fokú védelmet nyújt.

Zár kínálatunkat elsősorban a hazánkban leggyakrabban előforduló zár típusok alkotják. Igyekeztünk minden lehetőséget érintve felépíteni kínálatunkat, így elérhetőek nálunk:

bevésőzár fa ajtóba

portálzár fém ajtóba

portálzár műanyag ajtóba

többpontos zár

másodzár

kiegészítő zár

garázsajtó zár

elektromos zár, elektromos ellenoldal.

Kínálatunkról mi is tudjuk, hogy messze nem terjed ki minden eshetőségre, azonban ennek ellenére is szívesen állunk megrendelőink szolgálatára, ugyanis gyárakkal és a nagykerekkel meglévő széleskörű kapcsolataink által szinte bármilyen zár beszerezhető általunk. 

Az áruházban feltüntett zár kínálat elsősorban az MCM, Elzett, Euro-Elzett, GU, Maco, KFV, Roto márkaneveke épül.

 

Portálzár: általában fémajtókban előforduló zár típus. Kialakításuk igazodik a fémajtók esetében fennálló elváráshoz miszerint a benyúlása a lehető legkevesebb legyen, hogy azt a a keskeny fémvázba avagy zártszelvénybe is be lehessen építeni. Több portálzár típust eleve a zártszelvénybe terveztek pl Elzett 3389 portálzár amely 38 mm-es benyúlása által 40 mm-es zártszelvénybe pontosan beépíthető. Portálzáraknak hívják azokat a műanyag ajtóba épített zárakat is amely a többpontos zár kiváltására hivatott. Ezek működésükben megegyeznek a többi portálzárral, azonban méretezésük a műanyag ajtóknál megszokotthoz igazodik, azaz 92 mm a kilincs - zárbetét távolság és 35-40-45-50-55 mm a előlap-  kilincsközép távolság, míg előlapjuk 16 mm-es. A portálzárak összességéről elmondható, hogy cilinderes kialakításuak, azaz működtetéséhez biztonsági zárbetét szükséges.

 

Bevésőzár: a bevésőzár onnan kapta a nevét, hogy az ajtób kell bevésni, éppen ezért elsősorban fa ajtókban előforduló zár típus. Egyaránt elérhető kulcsos és cilinderes kialakításban függően attól, hogy bejárati avagy kisebb védelmet igénylő pl. szoba ajtóba kerül beépítésre. A zár típus legkeressettebbjeit mint Lővér zár, vagy Dose zár vagy 7 cm-es bevésőzár keresik általában. 

 

Többpontos zár: műanyag és fa ajtókban egyaráránt előforduló típus. Ötpontos - hatpontos zárnak is szokták hívni amely elnevezés abból ered, hogy a zár 5-6 ponton rögzíti az ajtót. A kilincs nyelve egyrészt, az az alatti reteszelő nyelv, valamint típustól függően 3-4 függőleges irányban elmozduló "görgő". A zárás mechanizusa szerint is megkülönböztetjük ezeket a zárakat, ugyanis  az elterjedtebb változatát "kilincsemeléses"-nek hívjuk, bezárásához fell kell húzni a kilincset, valamint létezik kulcsemeléses is amelnyél a kulcsot kel 2x-3x körbeforgatni a záráshoz. 

A zárást végző elemekben amit fent írtunk ritkább daraboknál eltérést tapasztalhatunk, ugyanis van amelyik kampósan zár, van amelyikben a görgők mellyett csapok is helyet kaptak amelyek 2-3 cm hosszan kitolódó rudazatok. Többpontos zárak léteznek a nagyobb védelem érdekében 2 zárbetéttel működtetett változatban is. 

 

Másodzár - pótzár: mint kiegészítő ajtózár használatos, mindig egy fő zár mellett alkalmazzák. Kilinccsel történő használat ezen típusoknál nem lehetséges ugyanis mint reteszzárak funkcionálnak, azaz kulccsal történő ráfordításkor reteszelik az ajtót.