Pánikzár

Ebben a kategóriában gyűjtöttük össze a menekülési útvonalakon alkalmazott pánikzár termékcsoportba tartozó termékeket. A kínálatban jelenleg elsősorban nyomórudas rászegző pánikzárakat talál, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítő elemeket. Tekintettel az eltérő igényekre 1, 2 és 3 pontos pánikzár egyaránt elérhetőek. A külső oldalról opcionálisan működtethetőek kilinccsel is.

DOM márkanév alatt a CP100, CP200, CP300 típusok elérhetőek, míg Dorma márkanév alatt a PHA 2000 típust forgalmazzuk, utóbbi minden alkatrésze külön-külön is elérhető.

Mi is az a pánikzár?

Menekülési útvonalakon alkalmazott zár típus melynek a fő tulajdonágai közé tartozik az, hogy a működése egyértelmű és mindenkinek érthető legyen, valamint az, hogy a belső oldalról mindig minden körülmények között nyithatónak kell lennie. Működésüket tekintve létezik bevésőzáras és rászegző típusú pánikzár egyaránt, a rászegző elterjedtebbnek mondható egyszerűbb telepítése okán.

Külső odalról nyithatóak vagy zárhatóak a pánikzárak?

A rászegző típusoknál általában opcionálisan megvásárolható a külső oldali kilincs, amellyel megoldható a kilinccsel való működtetés vagy a kulccsal történő bezárás lehetősége. Ezáltal, a menekülési útvonal ajtaja akár szolgálhat tejles értékű ajtóként is.

Mit jelent, hogy 1, 2 vagy 3 pontos?

A záródási pontok számát jelenti. Az 1 pontos pánikzár csak a rúddal azonos magasságban oldalra záródik egyetlen zárnyelv által. A 2 pontos alul és felül záródik, míg a 3 pontos alul felül és oldalt is reteszeli az ajtót.

Bármilyen ajtóra felszerelhőek a pánikzárak?

Alapvető feltétele, hogy az adott ajtó kifelé nyíljon. Ezen túlmenően általában nincsen műszaki akadálya a felszerelhetőségnek, azonban bizonyos ajtók esetén például műanyag ajtók esetén szükség lehet további zárfogadók megvásárlására.

Kétszárnyú ajtóra szerelhető pánikzár?

Igen, ebben az esetben gyakorlatilag 2 pánikzár felszerelése szükséges, vagyis ajtószárnyanként 1-1. Több összeállítás is lehetséges, talán a legtöbbet alkalmazott összeállítás az amikor az aktív szárnyra egypontos, míg a passzív szárnyra 2 pontos pánikzár kerül. Ekkor az egypontos rudat lenyomva az aktív szárny nyílik, a kétpontos rudat lenyomva pedig mindkét szárny nyílik. A pontos összeállításról érdemes szakemberrel konzultálni.