A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Lakat, lakatpánt

Lakat, lakatpánt: A lakatokról lényegében ugyan az mondható el, mint a zárakról, zárbetétekről. Mindkettőnek ugyan azt a feladatot kell ellátni, és majdnem ugyan azoknak a követelményeknek kell megfelelni. Véleményem szerint csupán a felhasználás helyén van köztük különbség. Amíg a zárakat és zárbetéteket lakások, házak védelmére használják, addig a lakatokat és lakatpántokat kertek, kerítések, melléképületek, műhelyek, telephelyek, garázsok védelmének érdekében használják. Lényegében mindkét csoport vagyontárgyainkat védi. Pont ugyan úgy, mint a záraknak, zárbetéteknek, a lakatoknak és lakatpántoknak is nagyon sokféle változatuk van nagyon sokféle sajátos védelmi és biztonsági funkcióval ellátva. Csak hogy néhányat megemlítsünk közülük pl.: hosszú kengyelű lakat, kengyelvédett lakat, biztonságilakat ( tömblakat ), számzáras lakat, időjárásálló lakat stb.

A kulcsmásolás szolgáltatásunk a legtöbb lakatunkhoz is igénybevehető, illetve amennyiben több lakattal rendelkezünk, arra is lehetőségünk van, hogy mindet egy kulccsal nyithassuk ( Azonos kulcsos rendszer ).

A normál lakat kategóriában azokat a típusokat találja melyek átlagos felhasználásra és biztonsági követelményekhez igazodnak. Elsősorban rézből készülnek, azonban kengyelük edzett acél, hogy a levágást megnehezítsék. A benne található zár a zárbetétekkel megegyező elven működik. 2 vagy 3 kulcs tartozik hozzájuk általában, de 5 kulcsos lakat is van a kategóriában. A zárszerkezet ezen termékeknél az egyszerűbb zárbetétekhez hasonlóan alapszintű védelmet nyújt mindössze, a hozzájuk tartozó kulcs minden esetben fogazott, azok másolása egyszerűen szinte bárhol megoldható.

A biztonsági lakat kategóriánk típusai már magas biztonsági igényekhez is megfelelőek. A magas védelmet legtöbb esetben kialakításukkal érik el ugyanis az "U" alakú típusokat nagyon nehéz levágni, mivel a kengyel nehezen hozzáférhető, ráadásul az edzett acél kengyel általában 10-12 mm vastag és elfordulni képes. A kengyelvédett lakatok esetében szintén a kengyel nehéz hozzáférhetősége jelenti az igazi védelmet, a diszkosz formájúnál is ebben a momentumban testesül meg a védelem. A rézből történő kialakítás itt is gyakori, de vannak a kategóriában acél testtel készülő lakatok is.

A számzáras típusok általában alacsony védelmet, mondhatni látszat védelmet képesek nyújtani. Legtöbb esetben az alkalmi tolvaj ellen alkalmazzák őket, például poggyászon vagy szekrények esetén, ahol hatékonyak tudnak lenni. Vannak a kategóriában magas védelmet nyújtó típusok is. A legtöbb számzáras lakatunk kódja szabadon beállítható és bármikor újra megváltoztatható. Gyakran alkalmazzák őket a kulcsos változatok helyett, ugyanis rendelkeznek egy vitathatatlan előnnyel ami akkor a leghasznosabb ha sok felhasználója van a terméknek, vagyis sok kulcs van hozzá forgalomban. A sok kulcs használatával nincsen semmi probléma, azonban ha egy kulcs elvész, vagy az egyik kulcs tulajdonosát ki kellene zárni a felhasználók köréből akkor ez a legtöbb esetben csak a lakat cseréjével oldható meg. Számzáras típus alkalmazása esetén az imént vázolt problémát a kód egyszerű megváltoztatásával ki lehet küszöbölni, hiszen az új kódot csak az aktuálisan jogosultsággal rendelkezőknek szükséges megadni.

A számzáras lakat kategória olyan termékeket rejt, melyek egy előre meghatározott, vagy egy bármikor megváltoztatható számkombinációval nyithatóak. Előnyük, hogy nem szükséges kulcsot használni hozzájuk, valamint a kód gyakorlatilag akárhány személynek megadható s így olyan mintha kulcsot kapna. A kód megváltoztathatóságának eredményeképpen azok akik ki tudják nyitni a lakatot mindig újra megválaszthatóak. A hátrányának az alacsony védelmi szintet szokták említeni ami bizony az egyszerűbb termékeknél igaz is, azonban a kínálatunkban több olyan is található amely már 4 számjegy megadását kívánja meg a variációk számát megtöbbszörözve, valamint vannak olyan lakatok is amelyek mind mechanikai kialakításuk által, valamint a zárszerkezet kidolgozása által magasan védett helyeken is alkalmazhatóak.

Lakat kínálatunk esetében érdemes megemlítenünk még mindenképpen, hogy szinte bármelyik kategóriában találhatunk olyan típusokat melyek időjárásállóak, vagyis kültéri használatra alkalmasak, de van közöttük 100%-ban vízállóak is, melyeket akár víz alatt történő lakatoláshoz is használhatunk.

Van még egy kategóriánk, mégpedig az azonos kulccsal működő. Itt olyan típusokat talál melyekből a kívánt mennyiségben vásárolhat olyan darabokat melyeket ugyanaz a kulcs működtet. Nagyobb cégek, társasházak esetén gyakori a használata ahol sok helyiséget szükséges ilyen módon vagyis lakattal zárni, de nem szeretnének hatalmas kulcscsomókat használni.

Garázsajtó vagy bármilyen kétszárnyú ajtó esetén sokszor megoldatlan probléma a megfelelő biztosítás. Van termékünk (Abus 141/200), amelyet kifejezetten ilyen célokra fejlesztettek ki. Átmenő kapupántfejű csavarokkal kell rögzíteni ami elég meggyőző rögzítést eredményez. Az ajtó szárnyinak bezárásakor a két "fél" acélház összezárul és teljesen körülöleli a benne található lakatot. A lakat így teljesen hozzáférhetetlen helyre kerül, annak támadhatósága jelentősen csökken.

Lakattal az ingóságok védelméért

Sajnos sok emberrel előfordult már, hogy a korábban lakattal biztosított ingóságának, legyen az bicikli vagy más tárgy, már csak hűlt helyét találta. Sajnos elég kicsi esély van rá, hogy ilyenkor előkerüljön a meglovasított tárgy, így jobb a védelméről minél körültekintőbben gondoskodni.  A leggyakoribb eltulajdonított tárgy a bicikli. Természetesen nem kell tizenötféle lakattal biztosítani, bőven elég, ha egy megbízható termék biztosítja a védelmet. Ráadásul, ha valami több lakattal is le van rögzítve, az azt az üzenetet hordozza magában, hogy a tulajdonos hosszú időre távol van, így bőven van idő a lakatok eltávolítására és az ingóság eltulajdonítására. Éppen ezért egy lakatra van szükség, de annak biztos védelmet kell nyújtania a tolvajokkal szemben. Sajnos lakat vásárlás során általában a lehető legolcsóbbat választják, ennek pedig a későbbiekben kell meginnia a levét, mikor ingóságának hűlt helyét találja. Egy olcsó, silány minőségű lakat általában nem sokáig bírja a tolvaj elleni küzdelemben. Éppen ezért a választás során jobb megtekinteni a minőségibb darabokat, melyek sokkal magasabb szintű védelmet tudnak nyújtani, mint silány minőségű társaik.

Lakatok terén nagy a választék, attól függően, hogy éppen milyen célra kívánja felhasználni a vásárló. Ma már nem csak filmekben látható a számzáras lakat, hanem egyre inkább elterjedt az átlagemberek között is. Ha nehezen jegyez meg számkombinációkat, jobb, ha felírja valahova, ugyanis bár nincs szükség kulcsra a használathoz, azonban a számkombináció megjegyzése nagyon fontos, hisz enélkül nem nyílik a lakat. Ugyanakkor, aki ettől a lakattól remél biztos védelmet, azt el kell keserítsük, ugyanis a számzáras típus elsősorban látszat védelmet nyújt, így, ha komoly értékről van szó, nem ez a legjobb alternatíva, mivel a tolvajok számára ez a lakat típus nem jelent komoly fejtörést. Persze, ha több ember számára kellene kulcs, akkor ilyen módon meg lehet úszni a kulcsmásolás költségeit, valamint attól sem kell tartani, hogy a kulcs illetéktelenek kezére kerül. A számzárnak persze megvan az a hátránya, hogy a kód kitudódhat. A kód könnyedén megváltoztatható, ennek megfelelően a kódot ismerők száma is folyamatosan változtatható. Természetesen a számzáras lakatok közt is számos különböző fajta található, így minőségükben is eltérnek egymástól.

Bizonyos esetekben a lakatnak speciális körülmények között is be kell váltania a hozzáfűzött reményeket. A legtöbb esetben kültéren használják a lakatot, így az ki van téve az időjárás viszontagságainak. Éppen ezért elég strapabírónak kell lennie, hogy az amortizáció következtében se lehessen könnyen eltávolítani. Ritka ugyan, de van, hogy víz alatt kell használni a lakatot. A webáruházunkban megtalálja a legkülönfélébb lakatokat, köztük azokat is, melyek teljes mértékben vízállóak. Minél minőségibb lakatot választ, annál nagyobb esély van rá, hogy a tolvaj nem fog bírni vele és inkább egy könnyebb préda után néz. Ahogy már fentebb is említettük, nincs szükség több lakatra, elég egy, ami biztosan beváltja a hozzáfűzött reményeket. Komoly biztonsági igények esetén a biztonsági lakatot ajánljuk, mely kialakításának köszönhetően, még a ravaszabb tolvajok dolgát is megnehezíti, ugyanis a kengyelvédett lakatok esetében, a kengyelhez való nehéz hozzáférhetőség miatt, nehéz levágni. A kezdő tolvajok az ilyen lakatokkal már egy perc után feladják a küzdelmet, azonban a profik számára is kihívást jelent. A lakatok mellett bő leírást talál, hogy biztosan a megfelelő típust tudja kiválasztani.