Tetszőleges számú lakat azonos kulccsal

Jelen kategóriánkban összegyűjtöttünk olyan lakatokat, melyek tetszőleges számban rendelhetőek meg és egy azonos kulcsos rendszer révén működtethetjük őket akár egy kulccsal is. Egy ilyen egy kulccsal működtetett rendszer nagyban meg tudja könnyíteni a mindennapjainkat, mivel nem kell minden egyes lakathoz külön kulcsot tartanunk a kulcscsomónkon, így kulcscsomónk is kisebb, könnyebb lehet. Nem utolsó sorban megemlíteném gazdaságosságát is, ugyanis ha a család minden tagjának kell mindegyik lakat kulcsából másolni, akkor a kulcsmásolás költsége is tetemes lehet. Viszont ha azonos rendszerű lakatjaink vannak, akkor a kulcsmásolás költségén tudunk egy kicsit spórolni.


15db 115
Raktáron, több mint 10 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Nagy (50 mm felett)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
8 mm
Online ár: 4 840 Ft
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Közepes (35 - 49 mm)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
7 mm
Online ár: 3 990 Ft
Raktáron, több mint 10 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Kicsi (20 - 34 mm)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
5 mm
Online ár: 2 960 Ft
Raktáron, több mint 10 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Kicsi (20 - 34 mm)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
3,5 mm
Online ár: 1 920 Ft
Raktáron, több mint 10 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Nagy (50 mm felett)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
8 mm
Online ár: 8 710 Ft
Raktáron, több mint 5 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Nagy (50 mm felett)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
9,5 mm
Online ár: 6 230 Ft
Raktáron, több mint 5 db
Saját raktárunkban
 
Lakat mérete:
Nagy (50 mm felett)
Kulcsok száma:
2 db/lakat
Kengyel átmérő:
8 mm
Online ár: 5 140 Ft

Mire is jó ez? A válasz egyszerű, ezek a termékek magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy mind kulcscsomóját, mind a mindennapjait némileg könnyebbé tegyék. Az előbbi állítás mindenki számára valódi lehetőséget biztosít, aki legalább 2 db lakatot használ.

Feltételezhetően, ha több lakatot használ, akkor azok mindegyikének saját egyedi kulcsa van, amely csak az adott darabot nyitja. Nincsen ezzel semmi gond, amennyiben eltekintünk attól, hogy a kulcscsomóján a lakatok számával megegyező kulcsot kénytelen tartani és magával hordozni, valamint sok esetben előfordulhat az is, hogy az ajtó előtt állva keresgélnie, esetleg próbálgatnia kell a kulcsokat, hogy éppen melyik lesz a megfelelő.

A fentiekkel ellentétben egységesített, avagy azonos kulcsos darabok használatával egyik probléma sem áll fenn, ugyanis kulcsból egyetlen darabot kell csak magánál tartania, ami nyitja az összes lezáró eszközt. Az egy kulcs használata a keresgélés és próbálgatás problémáját is megoldja. További előnyként említhetjük meg azt is, hogy esetleges kulcsmásolás szükséglet esetén egyetlen kulcsot szükséges sokszorosíttatni és nem lakatonként egyet ahhoz, hogy mindenki mindenhová be tudjon jutni. Sokan az ilyen összeállítások negatívumaként hozzák fel a kulcs elhagyásának esetét, mondván, hogy a megtaláló akkor mindenhová be tud menni. Ez így is van. Azonban, szinte mindenki a kulcsait egy kulcscsomón tartja egymás mellett összefűzve. Tehát nem egy kulcsot, hanem az egész kulcscsomóját tudja elveszíteni, amely megtalálója szintén be tud menni mindenhová. Véleményünk szerint negatívuma nincsen az azonos zárlatú összeállításoknak semmilyen tekintetben.

Gyártónként változó, hogy az ilyen összeállításokhoz mennyi kulcs tartozik, legkedvezőbben az Abus termékek kezelik ezt a kérdést, esetükben típustól függetlenül 2-2 kulcs tartozik minden egyes darabhoz. Kulcs tekintetében kivételt képeznek az előre összeállított 2-3-4 darabból álló szettek, (Twins - Triples - Quads) ugyanis ezekhez 3, 4 vagy 5 db kulcs tartozik. Az összeállításokhoz is kérhető pluszkulcs, melyet a részletes leírásnál érhet el lenyíló menüben történő kijelölés által. 

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a jövőben ezek az összeállítások után rendelhetőek-e? Az Abus tetszőleges számban rendelhető lakat típusai igen, ugyanis kézhezvételkor a csomagoláson feltüntetik a zárlat számát, amelyre a jövőben hivatkozva olyan darabokat tudunk küldeni, amelyek a már Önnél lévő kulcsokkal működtethetőek. (Az Abus Twins, Triples, Quads gyárilag összeállított szettek nem bővíthetőek.) Egy konkrét példával élve, ha most rendel 20 db-ot valamely méretből, azonban valamikor a jövőben 5 db-ot megrongálnak belőle, vagy további 5 db-ra lenne szüksége, akkor azt egyszerűen megrendelheti a zárlat számára hivatkozva.

 

Több lakat, egy kulcs – Lehetséges!

Mi értelme van annak, hogy van egy kulcsunk, amivel egy csomó lakatot ki lehet nyitni? Biztonságos ez egyáltalán? A válasz egyértelmű igen! Bizonyára Önnel is megesett már, hogy az ajtó előtt állva keresgélte a kulcscsomón a megfelelő darabot. Ez főleg akkor kellemetlen, ha zuhog az eső, mi meg csomagokkal igyekszünk egyensúlyozni. Praktikus, ha az embernek nincs huszonkét kulcsa a különféle zárakhoz, hanem ott van egy, amivel könnyen nyithat többet is.

Ha több lakatot is használ, például négyet-ötöt, akkor az egyben négy-öt plusz kulcsot is fog jelenteni. Egy nagy kulcscsomó nem csak nehéz, de kellemetlen, amikor percekig próbálgatjuk a zárba a megfelelő kulcsot hiába. Ha több lakatot is használ, akkor valószínűleg elgondolkodott már rajta mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindössze egy kulcsot használna a sok lakathoz. Sokkal egyszerűbb, ha az embernek nem kell egy tucat kulccsal futkosnia, hanem csak egynek kell kéznél lennie. A kulcs keresgélésnek az egyik hátránya, ha ennek okán késünk el valahonnan. Percekig csak toporgunk és pörgetjük végig a kulcscsomón a kulcsokat hiába, egyre csak próbálkozunk, de hiába. Közben a percek egyre csak mennek, holott időben el akartunk indulni. A mindennapokban az ilyen kis apróságok is számítanak. Ha több lakathoz mindössze egy kulcs tartozik, az nem csak praktikus, de rengeteg idegességtől is megóvhatja magát. Az egyforma kulccsal rendelkező lakatok strapabírók és biztonságosak. Semmivel sem rosszabbak az átlag lakatoknál. Ráadásul sokkal költséghatékonyabb, mintha minden lakathoz külön kulcsot kellene csináltatni. Főleg, ha azok elvesznek. Így mindössze csak egy kulcs pótlására van szükség. Annak, aki minimum két lakatot használ, érdemes azonos kulcsos lakatokat beszerezni, pláne, ha nem is kettőt, hanem több lakatot használ. Ha körülnézünk a piacon, azt látjuk, hogy az azonos kulccsal rendelkező lakatok hatalmas választékban kaphatók.

Nem csoda, hogy a gyártók is meglátták a lehetőséget ezekben a termékekben. Előfordulhat az is, hogy öt lakathoz kapunk egy kulcsot meg még egy pótkulcsot, vagyis kettő jár az öt lakathoz. Hogy mennyi kulcs tartozik egy-egy összeállításhoz, az a gyártón múlik. Az Abus az egyik legnépszerűbb lakat márka, talán ők azok, akik a legkedvezőbben állnak a kulcs témához, hiszen típustól függetlenül 2-2 kulcsot adnak a termékekhez. Vannak azonban előre összeállított szettek, amik esetében 2-3-4 darabot is adnak. Az igényektől függ, hogy éppen hány kulcsra van szükség, milyen lakatot szeretne. Ha ennél is több kulcsra lenne szüksége, akkor kulcsmásolás szükséges. Vannak kétkedők, akik attól tartanak, hogy az azonos kulccsal rendelkező lakatok mennyire biztonságosak, nem-e silányabbak, mint a többi lakat. Ahogy már fentebb is említettük az azonos kulccsal rendelkező lakatok jó minőségűek, biztonság tekintetében egyáltalán nem maradnak el az átlagos lakatoktól. Ezek a lakatok is felhasználhatók a legkülönfélébb célokra. Természetesen lakat és lakat között is vannak különbségek, így, ha valóban minőségi darabot szeretne, akkor nem szabad fukarkodni. Viszont attól sem kell, tartani, hogy horror összeget fog ott hagyni a boltban, hiszen teljesen ésszerű összegekről van szó. Sajnos sokan igyekeznek úgy megoldani a több lakat problémát, hogy valami olcsó kínai lakatot választanak és abból rendelnek többet is. Ezekhez viszont egy-egy kulcs jár, így, ha nyolc lakat van, akkor nyolc kulccsal fog bővülni kulcscsomója. Ráadásul ezeknek a minősége is kifogásolható. Jobb inkább egy megbízható webáruházból rendelni.