Hosszúcímes kilincs 92 mm

Mi jelent, hogy 92 mm?

Azt jelenti, hogy a kilincs tengelyének a közepe és a kulcslyuknak a közepe egymástól 92 mm-re helyezkedik el. 

Milyen zárakhoz megfelelő ez a kilincs?

Rengeteg típusú zárhoz alkalmazható, az egyik legelterjedtebb lyukasztásnak mondható műanyag és modern fa ajtók esetén. Tipikusan olyan ajtókban fordul elő amelyekben többpontos ajtózár üzemel. Néhány a kínálatunkból, cilinderes (zárbetétes) változatokban.

GU többpontos zár, Elzett Multisoft tobbpontos zár


85db
Raktáron, több mint 10 db
Saját raktárunkban
 
Szín:
Fehér
Változat:
Kilincs - Kilincs
Felület:
Festett
Online ár: 7 260 Ft
 

A műanyag ajtókon történő alkalmazás szinte minden esetben kilincsfelhúzós zárakkal párban történik, így ezek a kilincsek mindegyike engedi a vízszintes állapotból fölfelé történő elmozdulást is. Nincsen belőlük balos vagy jobbos kivitel bármilyen nyitásirányhoz felszerelhetőek. A gombos változataik szintén nyitásiránytól függetlenül felhasználhatóak. A gombos változat nem szerelhető fel olyan többpontos zárhoz (szalagzár) amelynél fel kell húzni bezáráshoz a kilincset, mivel kívül a gomb nem mozdítható. A gombos kialakítást speciális zárakkal együtt szokták alkalmazni, ilyen lehet a portálzár műanyag ajtóba, vagy azon többpontos zárak amelyeknél a működtetés a zárbetét többszöri körbefordításával történik, vagyis kulcsműködtetésű.

Az itt található kilincsek 92 mm-es méretezésű zárral szerelt ajtókhoz megfelelőek. Ezek a zárak műanyag és fa ajtókban egyaránt megtalálhatóak kb. 98%-ban több ponton záródnak. Túlnyomó többségben ezeket a zárakat a kilincs felhúzása majd a zárbetét ráfordítása útján lehet bezárni. A 92 mm-es méretezés egyébként a kilincstengely közepétől mért távolságot jelenti a zárbetét kör alakú részének a közepéig.

A fentebb látható kilincsek fa és műanyag ajtókon egyaránt előfordulhatnak, azonban kijelenthető, hogy a műanyag ajtókon való alkalmazása sokkal gyakoribb. Színtől, típustól, gyártótól függetlenül megegyeznek abban, hogy 92 mm-es méretezésű zárakhoz használhatóak, valamint szintén közös tulajdonságuk az, hogy belülről kerülnek rögzítésre 2 vagy 3 db átmenő metrikus menetű csavarral. A rögzítés ezen módja garantálja a felhasználó számára azt, hogy a zárbetétet egyébként védő zárcím ne legyen egyszerűen leszerelhető kívülről, így gátolva a zártöréssel történő behatolást. 

A 92 mm azért fontos mert az ilyen típusú bejárati ajtókba szinte kivétel nélkül úgynevezett többpontos zár kerül beépítésre melyekre ez a méret a jellemző. Konkrétan ez a méret jelöli a kilincs tengelyének közepétől a hengerzár kör alakú részének a közepéig mért távolságot. A termék kiválasztásakor fordítson komoly figyelmet a rögzítésre szolgáló csavarok elhelyezkedésére, ugyanis célszerű olyat választani ami illik az ajtón már megtalálható furatokhoz. A Hoppe kilincsekről tudni kell, hogy a rögzítő csavarok elhelyezkedése (kínálatunkban) színtől, típustól, függetlenül megegyezik, számos egyéb gyártó is ezen méretekkel dolgozik így ha Roto kilincs a jelenleg használt darab akkor valószínűleg valamely Hoppe típussal helyettesíthető.

hoppe bejárati ajtó kilincsek

A műanyag ajtóhoz való kilincs kínálat frissítéseként érkeztek a Pluton kilincsek, amelyek között néhány érdekes darab is helyet foglal, ilyen a mindkét oldalon gombos változat, vagy a biztonsági rozettás biztonsági kilincs. Van közöttük olyan, amely a magasabb esztétikai élmény végett rejtett csavarozással készül, így az összképet látvány oldalról nem rontja a csavarok, vagy az azt takaró kupakok képe. A rejtett csavarozású kilincseknél a felszerelés ugyanúgy átmenő csavarokkal történik, így kívűlről nem leszerelhetőek a zárbetét esetleges eltörésének céljából.