A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Kilincs, rozetta

A kilincsek az ajtóknak ( ugyanúgy, mint a zárak, zárbetétek ), a legfontosabb alkatrészei közé tartoznak. Elsőnek ezeket fogjuk meg, és velük nyitjuk ki az ajtót. Éppen ezért lehetnek nem csak egyszerűek, és funkcionálisak, hanem formatervezettek, dizájnosak, egyediek is. Webáruházunkban alap esetben két különböző típusú kilincset különböztetünk meg. Az egyik a rozettás kilincs, a másik pedig a hosszúcímes kilincs.

Rozettás kilincsek: Azok a kilincsfajták, amelyeken két takarólap helyezkedik el. Egy a kilincs körül, egy pedig a kulcslyuk, vagy zárbetét körül. Ezen változatok felszereléséhez minimum 72mm-es kilincs-kulcslyuk távolság szükséges, mivel kisebb távolság esetén a két takarólap felszerelése nem lehetséges, mert nem férnének el egymástól. Kilincstől függ, hogy a rozetta jár e hozzá, vagy pedig külön megvásárolandó.

Hosszúcímes kilincsek: Azok a kilincsfajták, amelyeken egy hosszú takarólemez helyezkedik el, mely eltakarja a kilincs furatát is, és a kulcslyuk, vagy zárbetét furatát is. Ezen változatból választhatunk 55mm, 72mm, 90mm, vagy 92mm-es kilincs-kulcslyuk távolsággal rendelkezőt.

További alkategóriáinkban ezen változatok között böngészhet kedves vásárlónk. Az egyes alkategóriákban a bal oldalon található szűrőinket használva könnyedén kiválaszthatja amely kilincs, és/vagy rozetta a megfelelő a saját igényeinek.

Kilincs típusok – milyet érdemes választani?

A válasz egyszerű! Ami nekünk tetszik, gondolhatnánk. A kilincs az ajtó egyik legfontosabb kiegészítője, ami segíti az ajtónyitást. Beltéri ajtók esetében a kilincs kiválasztása során általában a forma, alapanyag szín, ár, technikai tulajdonság szerepelnek a választási szempontok közt. Kültéri ajtó esetén sokkal inkább az időtállóság, funkcionális tulajdonságok kerülnek előtérbe, valamint természetesen az ár is.

A kilincs kiválasztása során nem csak a fentiekben felsoroltakat kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy milyen anyagból készült az ajtó. Az ilyen típusú kilincsek használhatók továbbá fa ajtókban is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal gyakoribbak műanyag ajtókban.  Egy műanyag ajtó esetében ugyanis érdemes kifejezetten ilyen típusú ajtóhoz tervezett kilincset vásárolni. Ezek azok a kilincsek, amiket fel kell húzni, hogy az ajtót belehessen zárni. Ezeknél a kilincs típusoknál nincs külön jobbos vagy balos változat, felszerelhetők bármilyen nyitásirányhoz. Ugyanez elmondható a gombos változatokról is, amik szintén nyitásiránytól függetlenül használhatók. Ugyanakkor a többpontos zár esetén fel kell húzni a kilincset, így ennél a típusnál nem ajánlott a gombos változat. Mindannyiban mások vagyunk, törekszünk az egyediségre, ezt pedig miért is ne tükrözhetné a kilincsünk is? Aki szeretne egy nem mindennapi kilincset az ajtójára, annak számos lehetősége van. A klasszikus ajtókilincsektől kezdve a rusztikus megoldásokon át a modern kilincsekig bőven akad választék. Aki viszont azt szeretné, hogy vendégeit még a lakásba való belépés előtt lenyűgözze, annak a design ajtókilincsek jelentik a tökéletes választást. Ezek a kilincsek új szintre emelik a stílusos ajtónyitás fogalmát. Ráadásul egyáltalán nem kell értük borsos árat fizetni. Akkor meg miért ne tűnhetne ki a tömegből?

Viszont vannak olyanok is, akik többre értékelik a biztonságot a designnál, számukra a biztonsági kilincsek nyújthatnak még nagyobb védelmet. Ezeket a biztonsági kilincseket belülről átmenő csavarokkal lehet felszerelni, ez pedig azt jelenti, hogy rongálás nélkül nem leszerelhetők, így a betörő nagy valószínűséggel inkább tovább áll. Az erkély vagy teraszajtóhoz teljesen más típusú kilincs szükséges, mint például egy bejárati ajtóhoz. Az sem mindegy, hogy kívülről zárhatót szeretnénk vagy beérjük azzal, ha az erkélyajtó csak belülről zárható. A vásárlók ezenkívül gyakran érdeklődtek egy bizonyos „amerikai stílusú” ajtókilincs után. A kollégák eleinte tanácstalanul néztek össze, hogy mégis milyen lehet az az „amerikai stílusú” ajtókilincs. Hamar rájöttek és mára már rutinosak, ha erről a típusról van szó. Ezek a gombos kilincsek, melyeket sok vásárló az amerikai filmekben látott, ezért nevezte „amerikai stílusúnak”. Az ilyen típusú kilincsek esetében vagy mindkét oldalt gombos kilincs van vagy az egyik oldalon gombos, a másik oldalon pedig hagyományos kilincs. Az ajtókilincs kategóriába sorolhatjuk még az ajtófogantyúkat is. Ezeknek lehet egyoldali, illetve kétoldali verziója. Ez azt jelenti, hogy egy darab vagy egy pár fogantyút szeretnénk az ajtónkra. A külső ajtóra felszerelhető ajtófogantyúk korróziógátló képességgel rendelkeznek, ez pedig azt jelenti, hogy jobban ellenáll a környezeti hatásoknak. A belső ajtókhoz tervezett ajtófogantyúk már jóval kevésbé ellenállók, azonban tény, hogy ezeket kevésbé érik a környezeti hatások. Bármilyen ajtókilincset is választ, a legfontosabb, hogy saját igényeinek megfeleljen.