A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Fűrész, fűrészlap

A Fűrészeket az emberiség a legrégebben használt szerszámok közé sorolja. Az első verziók óta hatalmas fejlődésen mentek keresztül, mind az anyagát, mind a fogazását, mind a nyél formáját tekintve. Először ugye csak fa fűrészeléséhez használtak fűrészt, de később megjelentek a fémfűrészek is. Az elsők csak egy irányban vágtak ( csak húzó, vagy csak toló irányban ), míg  mai modern darabok már mindkét irányban végeznek munkát. Eleinte élezték ezeket a szerszámokat, míg az utóbbi időben előkerültek a cserélhető pengék. A fűrészek fejlődése az utóbbi időben nagyot ugrott az elektromos gépek fejlődésével együtt, de a kézi verziók is jól tartják magukat, a nem túl nagy súlyuk, illetve a nem túl körülményes használhatóságuk miatt.

Fűrészek fogazatának jellemzője a tpi  ( tooth per inch ) és a ppi ( point per inch )szám, illetve a fogak terpesztése ( kerf ). Léteznek edzett élű fűrészek, melyek felismerhetőek a fogak végén lévő elfeketedésről, amik az edzés során kapott hőtől alakulnak ki. Természetesen az edzett él nem garancia a minőségre, mind a penge anyaga, mind az edzés minősége gyártónként változik.

A nyél kialakításáról is ejtenünk kell pár szót: A kézifűrészek három típusú nyéllel készülnek, amik lehetnek fából, vagy műanyagból ( manapság amúgy már szinte mindegyik műanyag ).

zárt nyél a legerősebb fogást, markolást teszi lehetővé, és a pengét is merevebben tartja. Ezért nagyobb erőkifejtést igénylő vágásokhoz ajánlott fűrészekhez való.

nyitott nyél szűk vagy nehezen elérhető helyeken használatos fűrészekhez passzol. Ez sokszor fej fölötti fűrészelést is jelenthet, ezért fontos szempont az is, hogy a kisebb nyél könnyebb szerszámot jelent.

Az egyenes nyél a legkisebb fűrészeké, mint például az ágvágó vagy gipszkarton fűrész.


36db
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Gyártó:
Yato
Változat:
Gipszkartonfűrész
Méret:
160 mm
Online ár: 1 770 Ft
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Gyártó:
Festa
Változat:
Gérvágó Láda
Méret:
300 mm
Online ár: 1 930 Ft