Hírek

2020.10.30 10:23

Újra nagy fába vágtuk fejszénket, úgy dönttünk, hogy a nagy sikernek örvendő zárbetét bloghoz hasonlóan elindítjuk ugyanennek a lakat verzióját. Az első blogbejegyzés az azonos kulccsal működő lakatokról szól, tervezünk hasonló részletességgel további vikkeket közétenni a jövőben. A lakat blog ide kattintva érhető el.

A bloggal egyidejüleg a kínálatunk szélessége is nőtt, az Abus lakatok közül számos új típust vettünk fel webáruházunkba és listáztuk be raktárunkba. 

2020.07.02 8:22

Áruházunk kéziszerszám kínálatában a Yato és Vorel szerszámok mellett mostantól a Milwaukee termékek széles választéka is elérhető. Ezen termékek közül kínálatunkban jelenleg bitfejek, bitkészletek, fafúrók, vágótárcsák, orrfűrészlapok, munkavédelmi eszközök közül pedig védőkesztyűk érhetőek el. Akik kicsit is jártasak a kéziszerszámok világában tudják, hogy a Milwaukee szerszámok a magas minőségi elvárásokról, a nagyfokú teherbírásról és a felhasználóbarát kialakításról híresek. Cégük történetében mondhatni hagyománynak számít a kiváló minőségre való törekvés. A magas színvonal fenntartásának hátterében a kutatások és fejlesztések iránti elhivatottságuk, a pontosság, a precíz munkavégzés, a vásárlók igényeinek alapos ismerete, a cég és a dolgozók folyamatos fejlesztése áll. Amennyiben szeretne alaposabban megismerkedni a Milwaukee cég történetével, érdemes elolvasnia az alábbiakban erről írt cikkünket!

A cég történetében jelentős dátumnak tekinthető 1918, hiszen nemcsak ekkor ért véget az I. világháború, de nagy változások mentek végbe a kéziszerszámok világát illetően is. Ebben az időszakban A.H. Petersen a Ford Motor gyár részére gyártott szerszámokat és csavarmenetvágókat, így kapott egy kérést Henry Ford-tól, amely egy könnyű, hordozható fúró elkészítésére vonatkozott, amelynek 1/4” kapacitással kellett rendelkeznie. A.H. Petersen teljesítette a kérését, így készített számára egy nagy teherbírással rendelkező, de könnyű fúrót. Nagy sikert aratott az új fúró, az addig használatban lévők ugyanis súlyosak és egyáltalán nem felhasználóbarát kialakításúak voltak.

A.H. Petersen 1922-ben társult A. F. Siebert-tel, így alapították meg az A.H. Petersen Company-t. Közös vállalkozásuk kárászéletű volt, hiszen 1923-ban egy sajnálatos tűzvész következtében a gyár olyan súlyos károkat szenvedett, amelyeket nem tudott leküzdeni. A következő évben, 1924-ben A. F. Siebert egy árverésen megvette a céget és elhatározta, hogy nem adja fel, hogy sikeressé tegye az új típusú fúrógépet. Megalapította a Milwaukee Electric Tool Corp-ot. A cég élete kezdetben nem volt könnyű, a piacon már jelen lévő elektromos eszközök javításával foglalkoztak. Rengeteg munkát, időt és energiát fektettek bele azok tanulmányozásába, hogyan működnek. Kutatták a vásárlói igényeket, egyes termékek előnyeit, hátrányait, mit és hogyan lehetne azokkal kapcsolatban fejleszteni, hogyan lehetne a hibákat kijavítani. Kísérleteket folytattak az alkatrészek kombinálásával kapcsolatban annak érdekében, hogy a szerszámok strapabíróbbak, tartósabbak legyenek. A fejlesztési munkálatok során lecserélték többek között a gyengén szigetelt vezetékeket, kapcsolókat, a nem megfelelő csapágyakat és fogaskerekeket. Emellett a vállalat elkészítette a saját fejlesztésű FHP villamos motort is, amely az egyedi tervezésnek köszönhetően hosszabb élettartammal és magasfokú terhelhetőséggel rendelkezett, valamint kiválóan megfelelt a speciális előírásoknak, amelyek az áramfelhasználásra és a sebességre vonatkoztak.

A fejlesztések híre rövid időn belül szárnyra kapott, amelyet további fejlesztések és új szerszámok tervezése, létrehozása követett. A vállalat 1930-ban megigényelte és meg is kapta az elfogadható szerszám minőségi besorolást a kormánytól az új hordozható elektromos fűrésszel kapcsolatban. Nemsokára már a haditengerészet szabványait alkalmazták a Milwaukee eszközök, pl. az elektromos kalapácsok, csiszolók, polírozók, hordozható kézi köszörűgépek gyártása során.

Nagy sikert aratott a Milwaukee újabb terméke 1935-ben, a 3/4"-os elektromos fúrókalapács, amelyet horgok betonba szegecseléséhez is használhattak, valamint egyszerűen fúróvá lehetett alakítani. A vásárlók igényei figyelembe véve egy rövidebb és speciálisabb egységet is terveztek, amely kiválóan alkalmazható volt nagyon pontos fúrások esetén. Ezeket az eszközöket tovább gondolva dobták piacra a mindössze 6.8 kg-os, strapabíró, nagyon pontosan kiegyensúlyozott csiszoló/köszörűgépet.

A kézi szerszámok világának és a Milwaukee-nak nagymértékben kedvezett a II. világháború, ugyanis a hadseregek óriási igényekkel rendelkeztek a szerszámokat illetően is. Jelentős mennyiségű kéziszerszámra volt szükségük a háborúhoz szükséges gépek gyártása folyamán. A repülőgépek gyártása során pl. a Milwaukee lyukbelövőjét használták, valamint a gyártáskor sok új igény és módosítási javaslat is született. A vállalat ezeket a felmerülő igényeket kiszolgálva az addiginál is erősebb csapágyakat, tengely foglalatokat és motoros egységeket készített, még dinamikusabb kiegyensúlyozással.

A háború után a cég számára az elsődleges szempont a szakemberek igényeinek figyelembevétele és kiszolgálása lett. Ezen igények alapján tovább fejlesztették a csiszológépeket és a köszörűgépeket egy új típusú rugós tengelykapcsolóval, amely által még egyenletesebb lett a működésük. Rendkívül sikeres lett a fejlesztés, még praktikusabbá tette ezeket a szerszámokat, így a körfűrészekbe is beépítették ezt a fajta tengelykapcsolót. A szerszámok külső burkolatát is lecserélték, a nehéz öntvényburkolatot felváltotta a könnyebb, fröccsöntött burkolat. A burkolaton pedig elhelyeztek egy pormentes kapcsolót. Még ugyanebben az évben a vízvezeték szerelők és a villanyszerelők számára terveztek egy fúrógépet, amely a későbbiekben megkönnyítette a szűk helyeken történő munkavégzést.

1951-ben dobták piacra a sokak által ismert Sawzall szablyafűrészt, amelynek pozitív tulajdonságai közé tartozott, hogy mindössze 3 mozgó alkatrésszel rendelkezett, egyaránt alkalmazható volt a fűrészelések és a durva megmunkálások során is. Erre a fűrészlapra építve egy egész termékkört hoztak létre.

A következő években a Sawzall fűrész többféle sebesség fokozattal és Quik-Lok vezetékkel frissült. 1991-ben még modernebb lett, Super Sawzall néven, öt féle szabadalommal bővítve, melyet a piacravezetés előtt kétévnyi tesztelésnek vetettek alá. A Super Sawzall szablyafűrész olyan kiegyensúlyozó mechanizmust és fogaskerék-védő tengelykapcsolót tartalmaz, amely szabvánnyá vált, mint a világ leginkább rezgésmentes, gyorsan vágó szablyafűrésze.

A Milwaukee fenntartotta a magas minőség hagyományát a 90-es években is, és még újabb termékek kerültek bevezetésre, például a gérfűrészek és a bővített akkumulátoros változatok. További új termékek jelentek meg, többek között a 10 amperes 0-3200 fordulatszámú Super Sawzall fűrészgép, 18 voltos vezeték nélküli eszközök, fúrókalapács, 1/2”-os marokfogantyús jobbos szögfúró, ütvefúró, hajtógép, fúró- és csavarbehajtó, körfűrész, fémvágó körfűrész, Hatchet szablyafűrész, és ütésálló rádió, mind ugyanazt az akkumulátort és töltő rendszert használva.

Az utóbbi években a Milwaukee olyan újításokat eszközölt a szerszámgépeken, mint pl. a lítium-ion akkumulátor, melyet ők használtak először a vezeték nélküli termékeikben vagy a 2008-ban kifejlesztett Ice-Hardened megerősítő technológiával készült kiegészítőkre tervezve.

A küldetését fenntartva, miszerint magas minőségű, nagy teljesítményű termékeket gyártanak szakemberek számára, a Milwaukee beszállt a kéziszerszám piacba is, amikor 2008-ban felvásárolta a Stiletto szerszámgyárat, az akkori piacvezetőt, professzionális titán kalapácsok és egyéb kéziszerszámok terén.

A cég mindig is a kiváló minőségű és nagy teljesítményű szerszámok gyártására törekedett, napjainkban is ezt a szemléletet követik a gyártás és a fejlesztés során. 2008-ban felvásárolták a Stiletto szerszámgyárat is, amely az akkori piacvezető volt az egyéb kéziszerszámok és titán kalapácsok terén. A Milwaukee számára a Stiletto cég felvásárlása tette lehetővé, hogy betörjön a kéziszerszám piacra is.

A 2005-ös évben tulajdonosváltás történt, ugyanis a Milwaukee Electric Tool-t felvásárolta a TTI, vagyis a Techtronic Industries Co. A TTI-ről érdemes tudni, hogy fő profiljuk a lakásfelújítási és padlóápolási termékek forgalmazása. A felvásárlástól függetlenül a Milwaukee filozófiája továbbra is az, hogy olyan szerszámokat alkossanak, amelyek mindig, minden körülmények között megfelelnek a magas színvonalú elvárásoknak. A szerszámhasználók visszajelzései és igényei alapján végezzék el a fejlesztéseket. A pontosság, a hatékonyság és a precíz munkavégzés érdekében 7 területre koncentrálnak, amelyek a következők:

  • kutatás és fejlesztés iránti elhivatottság
  • innováció
  • felhasználók igényeinek alapos ismerete
  • a dolgozók fejlesztése
  • a cégvezetés fejlesztése
  • a gyakorlati képzés kialakítása
  • gyors értékesítés 

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, látogasson el webáruházunkba és tegye próbára a Milwaukee szerszámokat!

2020.06.25 13:46

Áruházunk kínálatát a már sokak által ismert és kedvelt Yato és Vorel szerszámokkal bővítettük. Kéziszerszám kategóriánkat és az azon belül található alkategóriákat böngészve mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szerszámot, legyen szó fogóról, csavarhúzóról, villáskulcsról, imbuszról, mérőeszközről, munkavédelmi eszközről stb.

Ami a Yato szerszámok származását illeti, gyártójuk a lengyelországi székhellyel rendelkező Toya S.A cég, amelynek majdnem 30 éves tapasztalata van az európai szerszámpiacon. A vállalat megalapításának első lépésére 1990-ben került sor, ekkor hozták létre a Toya Import-Eksport S.C.-t, majd nem sokkal később, 2001-ben megalapították a Toya S.A.-t, amely megvásárolta A Toya Import Eksport S.C.-t. Még ugyanebben az évben modern disztribúciós központot hoztak létre Wroclaw-ban és a Toya S.A. telepet Pruszkowban, 2002-ben pedig a Toya S.A. Kryniczno-Toya Golf &Country Club telepet. Azt ezt követő rövid időszakban új márkák kifejlesztésén dolgoztak, mint pl. a Yato, Fala, Flo, Power Up, és a számunkra szintén ismert Vorel. Ezen márkák létrehozásakor arra törekedtek, hogy egyediek legyenek, a tőkecsoport részvényei pedig kizárólag legyen befektetők kezében legyenek. Cégük bővítésének következő lépéseként 2003-ban alapították meg Romániában, Bukarest-ben a Toya Romania S.A.-t.

2007-ben felszámolták a Pruszkow-ban lévő telepet és helyette Mlochow-ban, Varsó közelében egy disztribúciós központot állítottak fel, majd 2008-ban Sanghajban egy logisztikai központot, amely a Yato China nevet viseli.

Az anyavállalat Wroclawban található, elsődleges feladata a leányvállalatok stratégiai irányítása. Emellett két logisztikai központ helyezkedik el Wroclaw-ban és Mlochow-ban. Nagy hangsúlyt fektetnek a logisztikai rendszer innovációjára, az elosztóközpontokra, tárolásra, átláthatóságra.

Nemcsak az európai piacon váltak ismertté, ugyanis termékeik a világ kb. 50 országában örvendenek népszerűségnek. Többek között Brazíliában, Ausztráliában, Mexikóban, Algériában, Izraelben, Pakisztánban stb. Népszerűségük titka a versenyképes árak mellett a rugalmas szolgáltatás is, a megrendelések rövid határidőn belül történő teljesítése.

Filozófiájukat tekintve a Yato szerszámok hétköznapi és ipari felhasználásra is alkalmasak, fejlesztésük a vásárlók és szakemberek igényeinek figyelembevételével történik. Az innováció során arra összpontosítanak, hogy a megbízható minőség mellett is költséghatékonyak legyenek termékeik. Szerszámkínálatuk széleskörű, megközelítőleg 9000 terméktípusról van szó. Bármilyen munka elvégzéséhez megtalálható a megfelelő eszköz. Pl.: fúróeszközök, hosszabbítók, vágó és csiszolószerszámok, kerti gépek és szerszámok, valamint azok tartozékai, csőszereléshez alkalmas eszközök, kézi és ipari szerszámok, mérőeszközök, munkavédelmi eszközök stb. Ahogy arról már korábban is volt szó, márkáik egyediek.

Széleskörben ismertek a Vorel eszközök is, amelyek elsősorban azok számára javasoltak, akik szeretnek barkácsolni a hétköznapok során. Az építőipari szerszámok, az elektromos szerszámok és autótartozékok tárházából válogathatnak.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és Ön is szeretne kedvező árfekvéssel rendelkező, megbízható Yato vagy Vorel szerszámot vásárolni, tekintse meg áruházunk kínálatát!

2020.06.05 14:00

Áruházunk kínálatát böngészve két új kategóriát fedezhetnek fel kedves ügyfeleink és vásárlóink. Az egyik új termékkategóriánk a Kéziszerszámok elnevezést viseli, amely fúrószárakat, behajtóhegyeket, vágószerszámokat, mérőeszközöket és kalapácsokat foglal magában.

Fúrószár kínálatunkat böngészve figyelembe kell venni, hogy milyen anyagot szeretnénk fúrni. Kedvező ár-érték aránnyal rendelkező, kobalt ötvözetes Yato fúrószáraink kiválóan alkalmasak a kemény fémek, színes fémek, rozsdamentes acélok, saválló acélok, inoxok, szénacélok, szerszámacélok és a nagyon kemény műanyagok megmunkálásához. Ipari felhasználásra is ajánlottak. Népszerű fúrószerszámok a csigafúrók is, amelyek egyaránt alkalmazhatóak telibefúrás, vagy furattágítás céljából. A HSS-G csigafúrók által sokkal keményebb acél fúrása is lehetséges, mint az egyszerű gyorsacél fúrószárakkal, élettartamuk is hosszabb. Elsősorban rézhez, alumíniumhoz, zártszelvényekhez, bútorlapokhoz és közepesen kemény műanyagokhoz javasolt. SDS ütvefúró szárainkat pedig többek között téglához, betonhoz, ytonghoz, mészkőhöz, vakolathoz és csempéhez ajánljuk. Behajtóhegy kategóriánkban egyaránt találhatóak fához és fémhez is alkalmas csavarfejek. Bátran ajánljuk Titan bevonattal rendelkező behajtóhegyeinket is, amelyek ismertek magasfokú teherbírásukról és hosszú élettartamukról. Vágószerszám termékkategóriánk, ahogy arra a neve is utal a méretre vágást, darabolást megkönnyítő kéziszerszámokat tartalmazza, pl. a vágókorongokat, dekopírlap fűrészeket, orrfűrészlapokat és szikéket. Mérőeszköz kínálatunk különböző hosszúságú Vorel és Yato mérőszalagokat tartalmaz, kalapács kategóriánk pedig egy rendkívül praktikus, egyben műanyag és gumi fejjel ellátott kalapácsot.

Másik új termékkategóriánk a Kötőelemek-csavarok, amely nemcsak a csavartípusok széles választékát tartalmazza (pl. forgácslapcsavar, hatlapfejű csavar, lemezcsavar, opelcsavar, anyacsavar), hanem az ezek rögzítése során alkalmazott alátéteket is, valamint a gyors rögzítéshez megfelelő karabinereket és láncokat is. A folyamatosan bővülő termékkínálatnak köszönhetően mindenki megtalálhatja a munkájához megfelelő csavartípust, legyen szó összetettebb szerelvényezésről, vagy egyszerű otthoni barkácsolásról.

Kategóriáinkat a képre kattintva érheti el!

 

2020.05.06 14:57

Az áruházunkban eddig szereplő, népszerű Dorma ajtóbehúzóink listáját tovább bővítettük annak érdekében, hogy minél többféle megoldást tudjunk kínálni vásárlóink ajtóbehúzóval kapcsolatos problémáira. A TS-68, amely normál karral több színben korábban is megvásárolható volt, mostmár kiakasztható karral is elérhető. A TS-72 típusú ajtócsukó testhez a normál ajtóbehúzó karon kívül a kiakasztható kar is elérhető fehér, vagy ezüst színben. A nyitásfékezési és csukáskésleltetési funkciót tekintve praktikus megoldást kínálnak azok számára a TS-83 ajtóbehúzó egyes típusai, akik olyan helyiségbe szeretnének ajtócsukót vásárolni, ahol gyakrabban fordulnak meg idősek, gyerekek, mozgáskorlátozottak.

Termékpalettánk bővítése során a csúszósínes ajtóbehúzókról sem feledkeztünk meg. A TS-90 csúszósínes ajtócsukó kiegészítő termékeként megtalálható webáruházunkban a TS-90 csúszka, a nyitvatartó csúszka és a nyitáshatároló csúszka is. Kínálatunkba felvettük a TS-91/92/93 termékcsaládot is, azok pántoldalra és pántellenoldalra szerelhető változatát is, valamint a velük kompatibilis csúszósínt.

Végül, de nem utolsó sorban újdonságnak számít a rendkívül univerzális BTS 75 V padlócsukó is.

Kínálatunkat a képre kattintva érheti el!

2020.02.18

Webáruházunkba új Anbo bevésőzárak, portálzárak és bútorzárak kerültek fel. Az Anbo termékek kedvelt árucikkei a cserepiacnak kedvező árfekvésüknek köszönhetően. Kedvező ár-érték arányuk mellett a minőségükről is érdemes szót ejteni, melyre a gyártás során nagy hangsúlyt fektetnek. A gyártási folyamat végén szigorú minőségellenőrzési folyamatnak vetik alá árucikkeiket. Igyekeznek a felhasználók igényeinek figyelembevételével gyártani termékeiket, felkutatni, melyek azok az alkatrészek, amelyekre a legnagyobb szükség lehet. Ezt tükrözi jelmondatuk is: "Alázatosság, figyelmesség, kiválóság" Termékeiket Anbo logóval látják el, melyre ha rákeresünk, számos bútorzárat, bevésőzárat és portálzárat találhatunk.

Kínálatunkat a képre kattintva érheti el!

Új Anbo zárak kínálatunkban!

Szűrés

A kiszállítás 20.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Zárrendszer tények - tévhitek

Cégünknél a lehetőség, hogy különböző méretű és változatú zárbetéteket tetszőleges darabszámban, valamint tetszőleges számú lakatot akár egyazon rendszeren belül azonos kulccsal működtessünk, elérhető. Az ilyen összeállítást azonos zárlatú zárrendszernek hívják. Sokan nem úgy gondolnak ezekre az összeállításokra és a technológiára hogyan készülnek mint ahogy az a valóságban van, ezért az alábbiakban igyekszünk mindent tisztázni.

 

Általában felmerülő kérdések:

Mi is ez, és hogyan lehetséges?
Azonos zárlatú zárrendszer minimum 2 elemből áll melyeket ugyanaz a kulcs működtet, azaz nyit és zár. A zárbetétek mérettől és változattól függetlenül ugyanúgy működnek, ugyanúgy gyártják le őket, azt, hogy mindegyiket különböző kulcs működteti néhány (5-16 db) különböző méretű apró alkatrész eredményezi. Ezek az alkatrészek a csapok, amelyek a kulcs mintájához "passzolnak". Gyártás során a különböző méretű csapok különböző sorrendjével érik el az általában több tízezres variáció számot. Amennyiben 2 zárbetétben vagy lakatban ugyanolyan méretű csapok, ugyanolyan sorrendben helyezkednek el akkor azt a két terméket ugyanaz a kulcs nyitja.
Miért jó ez?
A válasz egyértelmű és rövid: paraktikus, kényelmes, költséghatékony . Praktikus és kényelmes mert kisebb lesz tőle a kulcscsomója, nem szükséges általa kulcsokat keresgélnie hiszen ugyanazzal a kulccsal nyit mindent. Okafogyottá válik a kérdés, hogy hogyan jelöljem meg kulcsaimat melyik mit is nyit. Költséghatékony, ami elsősorban kulcsmásoláskor jelentkezik mert összességében egyetlen kulcsot kell sokszorosítani, nem zárbetétenként vagy lakatonként egyet.
Hogyan készül?
Amint 2 bekezdéssel feljebb is írjuk egy zárbetét esetén az, hogy egy adott kulcs nyitja-e vagy sem a zárbetétet néhány apró alkatrészen múlik. Zárrendszer készítéskor mindig egyedi kulccsal működő elemekkel dolgozunk, melyekben egy munkafolyamat során ezeket az apró alkatrészeket kicseréljük, mégpedig úgy, hogy a zárrendszer minden tagjában ugyanolyan méretűek legyenek ugyanolyan sorrendben. Így lesz minden zárrendszer egyedi.
Miért nem rendeljük meg a gyárból a zárrendszert?
A cikk megírásának pillanatában ismereteink szerint Magyarországon nem gyártanak semmilyen zárbetétet. Tudjuk, hogy ez sokkoló hír lehet egyeseknek, de sajnos így van. Az előbbi megállapítás így sok kérdést önmagában megválaszol, azt mindenképpen, hogy minden egyes zárrendszert a más országban, néha távolkeleten lévő gyárból megrendelni nem lenne költség és időhatékony megoldás. Azonban ha még lenne is gyártás hazánkban akkor se gondoljuk azt, hogy a gyárból rendelt rendszer ára nem tartalmazna felárat. Az ilyen rendszerek mindig egyedileg készülnek, hiszen minden Megrendelőnek más-más elemekből összeállított rendszerre van szüksége, azaz egyedileg ráfordított időt és munkát igényel, esetében nem tömeggyártásról beszélünk. 
A fentieket amikor szóban előadjuk Megrendelőinknek sok esetben jön a kérdés: "hogy hát akkor miért nem tartunk készleten ilyen azonos zárlatú elemeket és akkor abból neki eladjuk azt ami neki szükséges".

Oldal tetejére

Miért nem tartunk zárrendszert készleten?

A zárrendszer ugyebár zárbetétekből és lakatokból áll, melyek értékeink védelmét hivatottak ellátni. Tegyük fel, hogy egy adott típus minden méretéből, minden változatából tartanánk készleten 20-20 db-ot összességében azonos kulccsal működően úgy, hogyha valakinek azonos zárlatú zárrendszerre van szüksége akkor csak leemeljük a szükséges darabokat a polcról és már küldjük is. Ez így akár működhetne is, azonban Én is, Ön is, gondolom szeretné ha a zárrendszeréhez nem nagyon lenne másnak kulcsa. Azonban ha a fenti feltevés szerint működne a történet akkor eladhatnánk ma Önnek egy zárrendszert, holnap a szomszédjának úgy, hogy ezáltal szabad bejárásuk lenne egymáshoz. 

Látható, hogy itt biztonságtechnikáról beszélünk melynek alapja az egyediség, éppen ezért minden zárrendszer csak egyedileg készülhet.

Oldal tetejére

Miért csak annyi kulcs jár hozzá, amennyi egyetlen darabhoz is járna?

Az előző bekezdésből következik, hogy zárrendszert nem, de a gyárból kikerülő egyedi kulccsal rendelkező zárbetéteket és lakatokat tudjuk raktáron tartani. Ezáltal ha valakinek azonos zárlatú zárrendszerre van szüksége akkor azt a raktáron lévő egyedi kulccsal rendelkező darabokból tudjuk elkészíteni. Az elkészítés során az egyik rendszerelem egyedi kulcsához kerül a többi rendszerelem átkódolásra, amely viszont így azzal jár, hogy az átkódolt elemek kulcsai eldobásra kerülnek, csak egyetlen elem kulcsai maradnak meg.

Amennyiben végiggondolja, különböző kulccsal rendelkező zárbetétek vásárlása esetén is minden ajtóhoz csak annyi kulcsa lenne mint amennyit gyárilag adnak hozzá. Vagyis 4 db 5 kulcsos zárbetét használata esetén minden ajtóhoz csak 5 db kulcsa lesz, azonos zárlat esetén összesen lesz 5 db kulcsa, viszont az mindegyiket kinyitja. Tehát minden ajtóhoz megvan az 5 db kulcs ugyanúgy, a Megrendelő nem jár a kulcsok számának tekintetében rosszabbul.

Azonban ha megvizsgáljuk az esetet amikor minden ajtóhoz 10 db kulcsra van szükség már más a helyzet mert zárrendszer alkalamazásakor számos kulcsmásolás elvégeztetése felesleges.

A példa szerint 4 db 5 kulcsos zárbetét használata 10 személy számára:

Egyedi kulcsok esetén a szükséges kulcsmásolás száma: 4x5, azaz 20 db

Azonos zárlat esetén a kulcsmásolás száma: 1x5, azaz 5 db.

Oldal tetejére

Miért van ennek felára, avagy munkadíja?

Aki a fentieket elolvasta reméljük belátja, hogy minden egyes zárrendszer egyedileg ráfordított időt és munkát igényel, nem csak annyiból áll mint eladni egy szimpla gyári állapotú zárbetétet vagy lakatot. Az elvégzett munkának ugyanúgy mint az élet minden területén van munkadíja, amely a zárrendszer árában mutatkozik meg.

A munkadíj mértéke típusonként változó és befolyásolja az adott zárrendszer felépítése is, azonban általánosságban elmondható, hogy az egész zárrendszernek csak elenyésző (5-15%) része az elkészítésének munkadíja. Azonban érdemes azt is megvizsgálni, hogy mit kap érte cserébe, a felsorolásban az egyszerűbb, kényelmesebb és ésszerűbb használat, a másolandó kulcsok kevesebb száma mind mind szerepelne, valamint azt is érdemes figyelembe venni, hogy ilyen rendszereket hosszú távra vásárol az ember.

Oldal tetejére

Az azonos kulccsal való működés nem jelent biztonsági kockázatot?

Nem. Azért mert a zárbetétek és lakatok zárendszerbe foglalva is ugyanolyan védelmet képviselnek, mint egyedi kulccsal működő társaik. Az elemeken semmilyen külső jel nem utal arra, hogy az zárrendszer tagja, azt még a hozzáértők sem tudják megmondani. Itt jön általában a kérdés, hogy OK, de ha azt a "mindent nyitó" kulcsot elhagyom akkor azzal bejutnak mindenhová nem? Erre a válasz az, hogy igen, azonban érdemes végiggondolni, hogy egyedi kulccsal rendelkező lakatok és zárbetétek esetén az egyedi kulcsokból egy-egy darab ott lenne a kulcscsomóján amit ha szintén elhagy akkor a megtaláló ugyanúgy bejut általa mindenhová. Tehát ebből a szempontból sincsen biztonságtechnikai kockázat.

Oldal tetejére