A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Zárbetét karbantartása

A gyártók által a zárbetétek csomagolásán feltüntetettek szerint, a zárbetétek semmilyen karbantartást nem igényelnek, azokat olajozni, zsírozni kifejezetten tilos. 

Ideális körülmények között használt zárbetét esetén, tehát amelyet beltéren, időjárástól védetten használnak kevésbé huzatos helyen általában a fenti állítás meg is állja a helyét. Azonban vannak esetek, amikor a zárbetét kenése mégis szükségessé válhat ugyanis kültéren vagy poros környezetben hajlamos a zárbetét "kiszáradni". A kiszáradásra egyértelmű jel lehet ha nehezen vagy kicsit akadozva lehet bedugni a kulcsot, ha a kulcs elfordítása az ajtót nyitott állapotában is kicsit nehézkes. Nagyon fontos, hogy a kiszáradás olyan jeleket mutat mindössze amely csak némileg kellemetlenné teszik a zárbetét használatát a teljes használhatóságra kihatással általában nincsen, ha mégis komoly problémát érez a zárbetét működésében akkor a probléma általában túlmutat a kiszáradáson. 

Amennyiben úgy gondolja, hogy kiszáradás esete áll fenn akkor jön a kérdés, hogy mivel is segítsünk a zárbetéten. Léteznek speciálisan zárbetétek és zárak kenésére szolgáló "zárolajzó" spray-k melyek megfelelőek, valamint zárszaküzletben lehet kapni úgynevezett grafitport mely szintén megfelelő. A lényeg minden esetben az, hogy a lehető legkisebb mennyiség kerüljön felhasználásra, a túlzásba vitt kenőanyag bejuttatás szintén károsan hat a zárbetét működésére.

Amennyiben nincsen a birtokában ilyen kifejezetten erre a célra gyártott kenőanyag, akkor tökéletesen megfelel a rengeteg helyen kapható WD-40 nevezetű univerzális kenőanyag, amely kimagasló kúszóképessége és olajoknál hígabb kivitele miatt képes lejutni a zárbetét legapróbb alkatrészeihez is, kenő és zsíroldó hatása miatt pedig visszaállítja a helyes működést. A szabály esetében is érvényes a mennyiséget tekintve, csak módjával. Nagyon zord körülmények között használt zárbetétek esetén is elegendő évente 1, max 2 alkalommal elvégezni a kenést. 

Összefoglalva tehát és megválaszolva az alap kérdést, a zárbetétek semmilyen karbantartást nem igényelnek általában, esetleg maximum évi 1-2 alkalommal történő kenőanyag bejuttatását amennyiben azt szükségesnek ítéli. Ha zárbetét megfelelően működik akkor ez is szükségtelen.

A kenőanyag zárak esetén is jó szolgálatot tehet, ugyanis annak az általában kilinccsel működtetett nyelve is hajlamos a kiszáradásra, ilyenkor fordulhat az elő, hogy az ajtó "becsapáskor" nem zár be. A probléma sok esetben megakadályozhatja azt is, hogy a felszerelt ajtócsukó, ajtóbehúzó a végbehúzási szakaszban be tudja zárni az ajtót.

Természetesen a kenés lakat és bármilyen biztonsági lakat esetén is szükségessé válhat.

Most már, hogy tudjuk mivel kenjük zárbetéteinket, zárainkat, lakatokat térjünk ki arra is, hogy milyen anyagot ne használjunk semmiképp.

Zárjavító partnereink elmondása alapján, aránylag gyakran hívják őket nehezen működő zárbetét problémájának okán. Ilyenkor szoktak olyan zárbetétekkel találkozni amelybe étolaj, bármilyen zsír (kacsa, liba, stb.) varrógép olaj és hasonló nevükkel kenőanyag látszatát keltő anyagok kerültek bejuttatásra. Ilyenkor közlik a rossz hírt, hogy a bejuttatott zsír vagy olaj "beleavasodott", "belekötött" amely megakadályozza és lehetetlenné teszi a zárbetét további használatát. A megoldás ilyenkor a zárbetét cseréje, pedig könnyen lehet, hogy a zárbetét egyébként még hosszú ideig szolgálta volna tulajdonosát. 

Fokozottan felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy étolajat, zsírt, gépzsírt, varrógép olajat, stb. semmiképpen se használjanak kenésre mert tönkreteszi a zárbetétet, lakatot, zárat.


Idevágó kérdések, kuklcsszavak:

  • Nehezen megy be a kulcs a zárbetétbe
  • Akadozva megy be a kulcs a zárbetétbe
  • Zárbetét olajzása, zárbetét kenése