A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Zárbetét biztonságtechnikai tulajdonságai

A téma alapszabálya melyre számos helyen hivatkozni fogunk: 

"... a betörőnek mindene van, eszköze, tudása, csak éppen ideje nincs..." 

 

Fúrásvédelem:

zárbetét kifúrása

A zárbetétek belsejében elhelyezkedő alkatrészek azok amelyek a kulcsot azonosítják és a megfelelő esetén esetén engedik a nyitást. A megfelelő helyre fúrt lyukkal ezen alkatrészek működése kiktatható, ezáltal a zárbetét kinyitható akár kulcs nélkül is. 

Ez a zárnyitási módszer nem a finomnyitási módszerek közé tartozik, hanem roncsolásos technikák közé.

Természetesen erről a módszerről a zárbetét gyártók is tudnak így a zárbetétjeiket védelemmel látják el amely hivatott mindezt megakadályozni. A védelem a gyártás során beépített keményfém alkatrészekkel valósul meg amely a kifúrást jelentősen mgnehezíti, az elvégzéséhez szükséges időt megnyújtja. A keményfém alkatrészek a zárbetét házába és hengerébe egyaránt beépítésre kerülnek, valamint a megtalálható csapok egy része is részben ezen okból acélból készül. Újabban egyes gyártók a hengerbe egy acél golyót is "elrejtenek" amely alakjából adódóan igen megnehezíti a fúrást ugyanis kitéríti a fúróhegyet. Igen, úgy gondoljuk, hogy a fúrásvédett zárbetétet is ki lehet fúrni csak jelentősen több munka és idő árán, amely viszont a téma alapszabálya alapján már elegendő ahhoz, hogy a betörő hozzá se kezdjen.

Az oldal tetejére

Törésvédelem:

törött zárbetét

Magyarországon az egyik leggyakoribb betörési mód talán a zárbetét törés, avagy a zártörés néven elhíresült technika. Amint a képen is látható a zárbetétnek a leggyengébb pontja az a rögzítő csavarnál található a tolókavivő alatt. 

A zártörés azért számít gyakorinak mert gyorsan és halkan elvégezhető. Azonban a szerencse ennél a betörési módnál az, hogy a védekezés ellen is nagyon egyszerű a legtöbb esetben. 

Először a zártörés feltétele: a zárbetét törés egyetlen feltétele, hogy a zárbetét kilógjon az ajtó síkjából annyira, hogy egy speciális fogóval meg lehessen fogni. 

A védekezés az előző megállapítás alapján igen egyszerű ugyanis meg kell a lehetőségét szüntetni annak, hogy meg lehessen a zárbetétet fogni. Ha nem lehet megfogni, nem lehet eltörni.

A védekezés lehetséges formái és esetei:

Léteznek, méghozzá elég gyakoriak az olyan ajtók melyekbe az alap méretű 30x30-as zárbetét is túlságosan hosszú a külső oldalon néha 12-14 mm-t is kilóg. Ezeknél az ajtóknál lehetőség van extra rövid zárbetétet beépíteni azonban ezek aránytalanul drágák, vagy a méretük csökkentése a biztonság rovására ment, tehát nem ideális megoldás. Második lehetőségként ebben az esetben törésvédő pajzs felszerelése javasolt, amely belülről átmenő csavarokkal van felszerelve és a külső oldalon 10-14 mm-t vastagít az ajtón, azaz a kilógó zárbetét részt körbefogja. Törésvédő pajzs azonban csak a nagyon gyakori zár méretekhez kapható (55-85-90 mm-es kilincs - zárbetét közepek távolsága) így nem lehet minden esetben megoldás. Harmadik lehetőség a törésvédett zárbetét beépítése amely a kialakításából adódóan ellenáll a zártörési kísérleteknek. Ajánlott mindenhová ahol a zártörés nincsen megfelelően egyéb módon megakadályozva. Törésvédett zárbetét és törésvédő pajzs együttes használata egy nagyon magas törés elleni védelmet képes nyújtani. 

Törésvédett zárbetétek esetén a törésvédelem vagy acél híd bebeítésével, vagy szándékos gyengítés útján valósul meg. A törésvédő híd egy acél erősítés jelent mely a rögzítő csavart is magába foglalja és ezáltal az erősítés nem engedi, hogy a zárbetét eltörjön. A szándékos gyengítés által azt érik el, hogy az esetleg kilógó zárbetét rész letörik, ezáltal az épen maradt rész újra már nem fogható meg, azonban az továbbra is bezárt állapotban tartja az ajtót.

Nagyon fontos, hogy a zárbetét védelmének tekintetében az olyan ajtócímeket, pajzsokat melyek kívülről bonthatóak ne vegyük számításba, ilyenkor azok nélkül vizsgáljuk meg a zárbetét beépítését, hogy megfogható-e.

Azt remélem mondani sem szükséges, hogy a megfelelő méretű zárbetét megválasztása kiemelten fontos a törés elleni védelem szempontjából.

Az oldal tetejére

Letapogatás elleni védelem:

zárfésű A letapogatás elleni védelem az magába foglalja mindazon finomnyitási módszerek elleni védelmet melyek a zárbetét csapjainak maipulálásán alapulnak. A zárfésű általi és a rezegtetés általi zárnyitási technikák elleni védelem is ide tartozik.

Mivel a zárbetét gyártók is pontosan tisztában vannak ezen módszerek hogyan? - jával különböző módokon igyekeznek ellene védekezni, ami gyakorlatilag annyiból áll, hogy a belső kialakítással megnehezítik a manipulációt. Az akadályt a módszer előtt a zárbetétek gyártási pontatlanságainak minimálisra csökkentésével, valamint speciális alakú - kialakítású csapok alkalmazásával próbálják a gyártók megoldani. Az előbbi módokon egy alapfokú védelem alakítható ki mindössze, további lépés a csapok számának emelése, így találkozhatunk tizensokcsapos zárbetétekkel is. Minél több a csap, annál többel kell az illetéktelen behatolónak megküzdenie, ezáltal nehezebb és hosszabb, valamint méginkább esetleges a zárbetét nyitása. Általános szabály, hogy egy valamire való zárbetét minimum 6 db aktív csappal rendelkezik. A magas biztonságú zárbetétek esetén további általában szabadalmaztatott megoldások kerülnek beépítésre a zárbetétekbe, ilyen a Mul-T-lock által alkalmazott úszó csaprendszer, a csap a csapban technológia, kulcsba beépített mozgó alkatrészek, vagy az Abus Wavy Line Pro esetében alkalamazott reteszelő golyó. Mind - mind a letapogatást hivatottak megvédeni.

Az oldal tetejére

Maghúzás elleni védelem:

maghúzás

A bal oldali kép a maghúzásra szolgáló speciális eszközt ábrázolja, látható, hogy egy igen masszív szerszámról beszélünk. A robosztus kivitel nem véletlen ugyanis ennek tépni, roncsolni, szakítania kell a különböző fémből készült alkatrészeket. 

A maghúzás során a zárbetétnek a hengerét (rotor), egész egyszerűen kitépik a helyéről. Mindezt úgy viszik véghez, hogy egy nagyon magas szakítószilárdásgú önmetsző csavart a kulcsnyílásba becsavarnak, majd abba akasztva a maghúzót kihúzzák a hengert. A kihúzás során a csapok, a hengert rögzítő seeger gyűrű mind-mind elnyírásra kerül.

A fent említett számos fém alkatrész elnyírása komoly fizikai behatást ígényel. A zárbetét gyártók a maghúzást keményfém csapok alkalmazásával, a zárbetét palástjába keményfém lap beépítésével, valamint keményebb anyagból történő zárbetét ház gyártással igyekeznek meggátolni. A gyártók részéről elkövetett változtatások eredménye az, hogy az anyagfelhasználás miatt az önmetsző csavar behajtása eleve elég nehézkes, de ha még sikerül is, akkor az alkatrészek szakítószilárdsága összességében magasabb mint a behajtott csavaré ami ezáltal beleszakad.

Az oldal tetejére

Bumping key elleni védelem:

bumping key, bumpkey, kulcsütéses technika, kulcsütögetéses technika

A kulcsütéses technika, azaz a bumping key napjainkban terjedő betörési mód, amely a fizika alapszabályát használja, miszerint az energia nem vész el. Egy csavarhúzó nyelével, vagy egy speciálisan kialakított kalapáccsal ha megütjük a bedugott kulcsot, akkor a kulcs, a számára továbbított energiát a csapoknak átadja, azokat mozgásba hozza. A mozgásuk által némi szerencsével megtalálható egy olyan állapot a csapok mozgása közben amelyben a zárbetét hengere elfordítható. 

Számos feltétele van még a nyitási helyzet megtalálásának, ütöszerszám specialitásai, a kulcsnak is speciálisan kialakítottnak kell lennie stb., de ezekre szándékosan nem térünk ki.

A lényeg, hogy a módszer működhet.

Általánosságban elmondható, hogy egy zárbetét felépítése minél bonyolultabb annál jobban védett a bumping key ellen. A zárbetét gyártók azonban ennél is tovább mentek és számos típusnál egyedi védelmi elemeket is beépítettek. Módosított rugókkal, módosított csapokkal is elérhető a védelem, azonban vannak zárbetétek melyekbe mágneses alkaltrész kerül beépítésre avagy mozgó alkatrészt tartalmaz a kulcs is. 

Az oldal tetejére

Savállóság:

NINCS KÉP

A fentiektől eltérő módon bal oldalt nem lát képet ehhez a betörési módhoz kapcsolódóan. Nem véletlen, ugyanis - saját véleményünk alapján - ilyen betörési mód sincs.

Az elmélet szerint ha zárbetét belsejébe valamilyen erős savat juttatunk akkor az a belül található réz alkatrészeket egyszeűen szétmarja ami által azok nem tudják ellátni feladatukat vagyis a zárbetét nyitható. Mindez OK, azonban a szétmart alkatrészeknek ehhez konkrétan el kell tűnniük helyükről mintha nem is lettek volna. Azonban anyag nem vész el.... Tehát már itt megdőlni látszik a dolog, pedig még arról nem is beszéltünk, hogy ilyen savat honnan lehet beszerezni, vagy ami egy kicsit megmosolyogtató, hogy egy olyan savat ami mindent szétmar hogyan, azaz miben szállítva visszük a tett helyszínére.

Egy szó mint száz szerintünk a savállóságot nem szükséges kiemelt szempontként kezelni a zárbetétek összehasonlítása során, azonban az kijelenthető, hogy a "gagyi" zárbetétek leírásában ilyen tulajdonsággal nem fog találkozni.

 Az oldal tetejére

Illetéktlelen kulcsmásolás elleni védelem:

kódkártya az illetéktelen kulcsmásolás ellen A kulcsmásolás mint szolgáltatás napjainkban majdnem minden utcasarkon igénybevehtő szolgáltás. Az előző tény azonban magában hordozza annak a veszélyét, hogy amennyiben valakinek kölcsönbe odaadjuk valamiért, vagy valaki akár néhány percre is - akár tudtunk nélkül - el tudja venni, akkor könnyedén készíttethet róla másolatot magának.

A zárbetét gyártók kínálatában éppen ezért jelentek meg olyan termékek melyek másolásvádelemmel vannak ellátva. Azonban jó ha tudjuk, hogy a másolásvédelemnek is vannak fokozatai, valamint, hogy ha a zárbetéthez adnak egy plasztik kártyát még nem jelenti feltétlenül azt, hogy illetéktelen kulcsmásolás ellen védettek vagyunk.

Az alapfokú védelem az, hogy a forgalmazó nem ad el nyerskulcsot bárkinek, csak az általa megbízhatónak mondott partnereinek akik a kódkártya felmutatását kérik, különben megtagadják a kulcsmásolás elvégzését.

A következő szint amikor a kódkártya mágneses és azt a kulcsmásoló géppel be kell olvastatni. A kódkártya leolvastatása nélkül a kulcsmásolás eleve nem végezhető el.

A védelem következő szintje amikor nyerskulcsot már nem adnak el senkinek, így kulcsmásolás csak a forgalmazónál lehetséges, aki szintén csak a kódkártya felmutatásával és általában regisztrálásával végzi csak el a szolgáltatást.

A legmagasabb szintje ennek a védelemnek amikor a kulcs személyhez és kódkártyához kötött és a kulcsmásolás csak a megjelölt személy által felmutatott kodkártya alapján kérhető. Ezekben az esetekben a kulcs rendszerint a gyárban készül el, ami így már nem is kulcsmásolás, hanem kulcsgyártás. Ilyen zárbetétet szabad kereskedelmi forgalomban nem valószínű, hogy fog találni.

Amint a bevezetőben jeleztük, a plasztik kártya megléte nem feltétlenül jelenti a védelem meglétét, ugyanis sok esetben azok csak a zárbetét azonosítására szolgálnak az utánrendelhetőség érdekében. Ha ilyen védelmet keres akkor ne a kódkártya meglétét keresse hanem az illetéktelen kulcsmásolás elleni védelmet.

 Az oldal tetejére