A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Többpontos zárak

 

       1. Többpontos zár főbb méretei

      2. Hogyan válasszam ki a megfelelő többpontos zárat??

      3. Belefuthatok komoly akadályba a csere közben?

      4. Nekem nincsen szükségem a hosszú előlapra, csak magát zártestet venném meg. Megoldható?       

      5. Az új zár előlapja hosszabb mint a korábbi zárnak az előlapja. Mit tegyek?

      6. Az ötpontos záraknak van valami tartozéka?

      7. Ugyan nem tartozéka, de lehet rendelni ellendarabot a nyelveknek vagy a görgőnek?

      8. A többpontos zárakból van balos és jobbos kivitel?

      9. Mit jelent, hogy kilincsemeléses? Van másfajta is?

     10. Kívűlre szeretnék nem fordítható gombos garnitúrát szerelni. Lehetséges?


1. Többpontos zár főbb méretei:

Az ötpontos záraknak van néhány kiemelt mérete, melyektől semmiképpen sem érdemes eltérni. 3 db kiemelten kezelt méret van (ezeket érdemes a korábbi zárról lemérni) melyek a következők:

1. A jobb oldalon látható "A" méret. Ez a méret a kilincstengely vagy a zárbetét közepének a távolságát jelöli az előlaptól mérve. Fontos, hogy az előlap vastagságát is mérjük bele! Ez a méret garantálja azt, hogy az új többpontos zár kilincsének és zárbetétjének a helye ugyanolyan mélyen helyezkedik el mint ahol a számukra kialakított kivágás van az ajtón.  Többpontos zár méretezésének magyarázata
2. A jobb oldalon látható "B" méret. Ez a méret a kilincstengely közepétől a zárbetét kör alakú részének a közepéig mért távolságot jelöli. Ez a méret garantálja azt, hogy kilincsnek és a zárbetétnek kialakított furatok az ajtón ugyanolyan távol legyenek egymástól mint ahogy az a záron is van.
3. Az előlap szélessége. A többpontos zárak előlapja végigfut az ajtó teljes magasságában annak élén. Szinte minden esetben egy számukra kialakított "horonyba" kerültek beépítésre, így oda csak ugyanolyan szélességű többpontos zár kerülhet. Tipikusan ez 16 mm, esetenként 20 vagy 24.

Vissza a lap tetejére


2. Hogyan válasszam ki a megfelelő többpontos zárat?

Többpontos zár vásárlásakor számos tényezőre figyelni kell, az alábbiakban egy általunk elgondolt ideálisnak mondható gondolatmenetet vázolunk föl.

1. Keressük meg a gyártó márkajelzését. Szinte minden esetben ez bele van ütve az előlapba, vagyis az ajtó élén végigfutó hosszú fém alkatrészbe. Pl. GU

2. Mérjük meg a fentebb olvasható méretek közül az A és B méreteket, melyet jegyezzünk is fel A/B formátumban. Pl. 45/92. Itt megjegyeznénk, hogy ez a mérés a zár kiszerelt állapotában végezhető el a legnagyobb biztonsággal.

3. Az 1-2 lépések alatt megismert adatok alapján nézzünk szét az 1kulcs.hu áruházban.

3/a. Találtunk a számunkra szükséges gyártótól megfelelő méretű zárat. Ekkor annyi a teendő, hogy az oldalunkon található fotó és leírás alapján összehasonlítja a záróelemek számát és működését. Pl. 4 görgő.

3/b. Nem talált a korábbi zárnak megfelelő gyártót oldalunkon, ekkor a méret alapján érdemes elindulni és kikeresni a megfelelő méretűeket.

4. Mindenképpen javasoljuk, hogy a minden többpontos zárnál feltüntetett részletes méretezést ellenőrizze le mert könnyedén előfordulhat, hogy típusazonos zár esetén sem egyezik meg minden méret.

Vissza a lap tetejére

 


 

3. Belefuthatok komoly akadályba a csere közben?

Amennyiben a fenti 1-4 lépések szerint járt el akkor valószínüleg komolyba nem. Azonban arra érdemes készülni, hogy a legnagyobb körültekintés és típusazonos zár vásárlása esetén is szükség lehet az ellendarabok esetleges áthelyezésére. Ettől nem kell félni, hiszen azokat önmetsző egyszerű csavarok tartják, áthelyezésük alapszintű műszaki ismeretekkel megvalósítható.

Vissza a lap tetejére

 


4. Nekem nincsen szükségem a hosszú előlapra, csak magát zártestet venném meg. Lehet?

Többpontos záraknál az előlap és a zártest egy egységet alkot, azok együtt vásárolhatóak meg, csak együtt cserélhetőek. A legtöbb típusnál eleve "torx" csavarokkal vagy szegeccsel rögzítik össze a két elemet, hogy a barkácsolásnak elejét vegyék. Még típus azonos zár vásárlása esetén sem cserélhető le az előlap a régire általában, a két elemet összerögzítő furatok eltérő elhelyezkedése, vagy a zárnyelvek megváltozott méretei miatt. Továbbá lássuk be, többévi használat alatt amelyben tönkrement a zártest, ott vélhetően az előlap alkatrészei is elkoptak.

Vissza a lap tetejére

 


5. Az új zár előlapja hosszabb mint a korábbi zárnak az előlapja. Mit tegyek?

Ez a legtöbb esetben így van, azonban a korábbi zárat megvizsgálva szinte biztos, hogy az egyik, vagy mindkét végén vágott felületet találunk, vagyis annó az is hosszabb volt. Az új zár előlapját egy egyszerű fémfűrésszel is méretre lehet szabni, különösebb szaktudást nem igényel. Legbiztosabb módszer a vágás pontosságához, ha a zárbetétre (cilinderre) "ráhúzzuk" mind a régi mind az új zárat és így végezzük el a méret átjelölését.

Vissza a lap tetejére

 


6. Az ötpontos záraknak van valami tartozéka?

Mivel ezeket a zárakat nem új beépítéshez hanem cseréhez értékesítjük így nincsenek tartozékai. Ide tartoznak az ajtó tokon lévő ellendarabok amibe a nyelvek, görgők záródnak.

Vissza a lap tetejére


7. Ugyan nem tartozéka, de lehet rendelni ellendarabot a nyelveknek vagy a görgőnek?

Nálunk nem lehet. Az átlag vásárló nem is gondolná, hogy egyszerű görgőfogadó ellendarabból egyes típusoknál 6-8-10 különböző változat is létezik és esetenként ez megduplázódik a balos és jobbos változat okán. Szaktudás nélkül nem választható ki biztonsággal a megfelelő ellendarab, így azt a döntést hoztuk, hogy a félreértések elkerülése végett egyáltalán nem forgalmazunk ellendarabokat. Ha Önnek mégis ellendarabra van szüksége akkor javasoljuk egy közeli zárszaküzlet felkeresését egy az ajtóról leszerelt ellendarab kíséretében. Ha nem visz mintát, valószínüleg ott sem tudnak majd segíteni.

Vissza a lap tetejére

 


8. A többpontos zárakból van balos és jobbos kivitel?

Nincsen. Mindegyik típust úgy alakították ki, hogy egyszerűen átfordítható legyen a nyelve az ajtó nyitásirányának megfelelően. Nagyon fontos, hogy a nyelv átfordításához egyetlen általunk forgalmazott típust sem kell szétszedni. A zártest megbontása a garancia elvesztésével jár. 

Vissza a lap tetejére


9.Mit jelent, hogy kilincsemeléses? Van másfajta is?

Azt jelenti, hogy bezárás előtt a kilincset fel kell húzni, a kulccsal történő bezárást követően pedig nem lehet azt lenyomni. Létezik úgynevezett kulcsemeléses változat is, azonban ezek a típusok bonyolultabb működésük és magasabb áruk miatt nem terjedtek el. Egyetlen esetben elkerülhetetlen az alkalmazásuk a kulcsemeléses záraknak, mégpedig ha a külső oldalon nem szeretnénk kilincset, ugyanis a kilincsemeléses záraknál azt a nyelvet amit a kilincs lenyomásával visszahúzunk, azt kulccsal nem tudjuk visszahúzni. Kulcsemeléses záraknál a kilincs által működtetett nyelv kulccsal is visszahúzható.

Vissza a lap tetejére

 


10. Kívűlre szeretnék nem fordítható gombos garnitúrát szerelni. Lehetséges?

Kilincsemeléses zárak esetén a bezárás előtt a kilincset fel kell húzni mindenképpen, mert a záróelemek (görgők, csapok) ezáltal kerülnek zárási pozícióba. Ha a külső oldalon nincsen kilincs, akkor annak felhúzása nem lehetséges, továbbá másik probléma az, hogy a kilincs által működtetett úgynevezett csapdanyelvet a kulcs segítségével nem lehet visszahúzni, tehát kívűlről sehogyan sem lehet bejutni. Megoldás a kulcsemeléses zárakban keresendő, ezeknél a kilincs felhúzása nem szükséges a bezáráshoz, mert a kulcs többszöri körbefordítása mozgatja a mechanikát. Ezeknél a kulcsemeléses változatoknál a csapdanyelv is működtethető a kulcs által, vagyis összefoglalva esetükben nincsen akadálya gombos garnitúra felszerelésének.

Vissza a lap tetejére

 


Az alábbiakban néhány terméket láthat kínálatunkból


2db 12