A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Extra rövid hengerzár

Ügyfélszolgálatunkat szinte napi rendszerességgel keresik fel az alapméretnek tekintett 30x30-as méretű zárbetéttől rövidebb méretet keresve, így az alábbiakban ezt a kérdéskört tisztázzuk.

Abus zárbetét Rövid zárbetét méretek
22x22
22x25
25x25
...

Első lépésként a rövid zárbetétekkel kapcsolatban érdemes azt tisztába tenni, hogy miért is 30x30 vagy 31x31 a típusok alapmérete. Amennyiben kezébe veszi kulcscsomóját és azt alaposan megvizsgálja, esetleg kézbe vesz még egy vonalzót vagy tolómérőt is, azt fogja tapasztalni, hogy a kulcsok mintázott része - legyen szó fogazott vagy laponmart kulcsról - megközelítőleg 30 mm. Ennek az az oka, hogy a zárbetétben lévő minimum 5 db kulcs azonosításáért felelős elzáró csap ekkora helyen fér el, így a kulcson is ennek megfelelő hosszban kellett a mintát elhelyezni. 

A fentiekből következik, hogy az olyan zárbetét amely rövidebb mint 30 mm, egyféleképpen lehet rövidebb, mégpedig úgy, hogy a csapok számát - mely alapesetben 5 db - lecsökkentették 4 vagy 3 darabra. A józan ész szerint ez még nem is lenne nagy tragédia, azonban vizsgáljuk meg ez a valóságban milyen következményekkel jár, elsősorban biztonság terén.

A zárbetét belsejében elhelyezkedő csapok a kulcs azonosításáért felelősek elsősorban, valamint ha van közöttük olyan amely acélból készült a fúrásvédelemben is szerepet játszanak. Általánosságban elmondható a csapokról, hogy minél több van belőlük annál jobb, hiszen több csap nagyobb biztonsággal azonosítja a kulcsot, valamint nagyon nem mindegy, hogy 5, vagy éppen 10 csap megfelelő pozícióját kell a betörőnek a zárbetét manipulációjakor megtalálni. Na és itt érdemes megállni, hiszen ha a több jobb, akkor a kevesebb rosszabb, esetleg sokkal rosszabb. Azon zárbetétek amelyek nem tartalmaznak csak 3 vagy 4 csapot oldalanként, sokkal kisebb biztonságot nyújtanak, hiszen könnyebb őket kifúrni, valamint jelentősen könnyebb őket manipulálni. Továbbá, azon tényről se feledkezzünk meg, hogy általános biztosítási szerződések esetén a zárbetéttel kapcsolatban nem túl nagyok az elvárások ugyan, de azt szinte minden esetben tartalmazzák, hogy a beépített hengerzár betétnek minimum 15.000 kulcsvariációval és minimum 5 elzáró csappal kell rendelkeznie. A 30x30-asnál rövidebb példányok ezen kritériumokat nem tudják teljesíteni, ergo, a biztosított ilyen termék használata esetén nem tett eleget a kötvényben foglaltaknak, ami káresemény esetén a biztosító társaság részéről a kár megtérítésének a megtagadását is eredményezheti.

Fontos, tapasztalataink azt mutatják, hogy sok esetben a 25 mm-es oldalhosszt keresők gyakorlatilag egy mérési hiba áldozatai, ugyanis nem a rögzítő furat közepéig mértek a szélétől, hanem a forgórész széléig, vagyis a 10 mm-es forgórészt (tolókavivő) nem mérték bele, az ő mérésük mindkét oldal esetén 5-5 mm-rel rövedebb a valóstól. 

 

Miért gyártanak egyáltalán ilyet?

Azért, mert vannak olyan felhasználási területek mint példaul egy nem túl magas kapu, ahol a biztonság nem elsődleges szempont szemben egy bejárati ajtóval, hiszen a kapu esetén sokkal valószínűbb a "bemászás" mint a manipuláció vagy a fúrás.

 

Az ajtómban 30x30-as méret van és kilóg a külső oldalon. Ha nem tehetek rövidebb zárbetétet, akkor mit tehetek a zártörés ellen?

Igazán 2 út lehetséges, az egyik a hengerzár törésének pajzzsal történő megakadályozása, másik a törésvédett változat alkalmazása.

Törésvédő pajzs: olyan gombos vagy kilincses változatban kapható pajzs, amely a belső oldalról kerül felszerelésre átmenő csavarokkal. A külső oldali eleme masszív kialakítású, gyártótól függően 12-14 mm vastag. A vastagsága általában elegendő, hogy a cilinderbetét kilógó részét eltakarja, vagyis nem lehet megfogni általa a zárbetétet a törési kísérlethez. A belülről történő felszerelésnek köszönhetően kívülről nem bontható.

Törésvédett hengerzár: zártörési kísérletnek fokozottan ellenálló termékeket nevezzük így, esetükben ha a kilógó részt meg lehet fogni akkor is sokkal nehezebb eltörni a zárbetétet, vagy nem ott fog eltörni ahol azt a betörő várná. Bővebben az ide tartozó típusoknál olvashat.