Mérőeszközök

Mérőeszköz: Az a technikai eszköz, amellyel a mérés elvégezhető, és amelynek a mérési pontosságát és a megbízhatóságát jellemző tulajdonságai ismertek, és ellenőrizhetők.

Etalon: Mérőeszköz, amely a mértékegység reprodukálására, és fenntartására szolgál. Az etalonról származtatható át a mértékegység a használati etalonokra.

Tehát hogy e két alapfogalmat tisztáztuk ( ami amúgy vajmi kevés a metrológia, mint tudományág kitárgyalásához, és megértéséhez ), beszélhetünk a hétköznapi és egyszerű emberek által is használt mérőeszközökről. A mérőeszközök feladata, hogy az álltalunk mérni kívánt mennyiségeket, ezekhez az etalonokhoz hasonlítsák. Ez a gyakorlatban, azt jelenti, hogy pl. egy hitelesített mérőszalag szerinti egy méternek, a lehető leg közelebb kell hogy álljon, vagy az országos, vagy a nemzetközi, vagy az elsődlegesnek kitüntetett etalon által meghatározott egy méterhez. Ugyanennek az elvnek kell teljesülnie a tömeg, a térfogat, illetve bármely más mértékegység tekintetében. Mérés esetében persze mindig, minden esetben kell hogy beszéljünk tűrésről is, de ha ( már az etalonokat is megemlítettük ), csak az elv végig gondolásából adódóan egy csúnya dolog az hogy egyáltalán van eltérés két különböző, ’’egy méter’’ között.


81db