A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

35x45 vagy 45x35? - Tolókavivő állása?

Gyakran keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy mindegy-e a zárbetét megrendelésekor, hogy pl. 35x45-ös vagy 45x35-ös méretű? Alapjában véve, mindegy. A gyártók és a szakma egyaránt a zárbetét méretének feltüntetésekor a rövidebb oldalt teszi előre, vagyis a csomagoláson és oldalunkon egyaránt 35x45 vagy 35/45 jelölésekkel fog találkozni.

Vészfunkciós zárbetét

Merre áll a tolókavivő? Sokan úgy gondolják, hogy az oldalak sorrendjének magadásával meghatározzák, hogy a tolókavivő (forgórész) a zárbetétből melyik irányba álljon ki kulcs nélküli állapotban. Ez viszont nincs így mert gyártónként különböző a tolókavivő állása az oldalak eloszlásához viszonyítva. Gyakoribbnak mondható a gyártás azon módja, amikor oldalról nézve a zárbetétet, a tolókavivő felém áll ki és ekkor jobbra esik a hosszabb oldal. Fontos tudni azonban, hogy a ma használatos záraknál a használhatóság és beépíthetőség szempontjából nincsen jelentősége a tolókavivő állásának, mert kialakításuk már univerzálisan elfogadja bármely tolókavivő állást.

Kifejezetten régi záraknál előfordulhat, hogy fontos tolókavivő állása, ilyen esetben jelezze számunkra, hogy melyik irányba álljon ki.