A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Gyémánt vágótárcsa

A Gyémánttárcsák felépítésüket tekintve egy hordozó testből állnak, ami maga a tárcsa, illetve a magát a vágást ( inkább marást ) végző gyémánt szemcsékből. A hordozó testnek különböző kritériumoknak kell, hogy megfeleljen. Stabil, merev, edzett szerszámacélból kell lennie, és el kell viselnie a vibrációt, ami 100m/s–os kerületi sebességnél jelentkezik. Esetenként a tárcsa közepén merevítést is találunk. A gyémántszemcséket, amik magát a munkát végzik ( furás, vágás, csiszolás ), négy különböző rögzítési módszerrel kerülhetnek az acéllemezre: szinterezéssel, lézerhegesztéssel, keményforrasztással, vákumos forrasztással. Eme legutóbbi technológiát az űrhajózásban fejlesztették ki, és jelenleg teljesítményben, mindhárom másik technológiát felülmúlja. Le kell szögeznünk, hogy a vágási teljesítmény független a szegmensek rögzítésének módjától, az csupán a gyémántszemcséktől, és a kötésük minőségétől függ.

A gyémánt vágótárcsákat kategorizálhatjuk még a szegmensek formái szerint is:

Zárt gyémántbevonat, folyamatos él (Nagyon tiszta vágási él; Speciális fal- és padlóburkoló lapokhoz (porcelán, kerámia)

Zárt gyémántbevonat, nútozott él „turbó” (Tiszta vágási él; Nagyobb vágásmélység; Általános építőipari anyagok vegyes vágására)

Szegmenses, sűrű fogazású „kulcslyuk” (Tiszta vágási él, Nagy vágási mélység; Kemény anyagokhoz)

Szegmenses, ritka fogazású „U-vágás” (Jó vágási él; Nagyon jó hűtés; Közepesen kemény és puha anyagokhoz)

Lézerhegesztett, turbó szegmenses (Tiszta vágási él, Nagy vágási mélység; Kemény anyagokhoz)

Gyémánttárcsák között megtalálhatók olyan változatok is melyek nem igényelnek hűtést munkavégzés közben, azonban ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen tárcsával dolgozunk, inkább használjunk hozzá hűtést. Ezzel el nem rontunk semmit. Ezentúl találkozhatunk olyan tárcsákkal is, amelyek képesek saját maguk önélezésére is. Amikor olyan tárcsával dolgozunk, amely többféle anyagtípus vágására is alkalmas, de ha csak sokáig egyfajta típust vágunk vele, akkor a munkavégzésünk elkezd lassulni. Ez annak a jele, hogy tárcsánk éle kezd tompulni. Ilyenkor, ha keményebb anyagot vágtunk, akkor puhább anyagban, ha puhább anyagot vágtunk, akkor keményebb anyagban kell megjáratnunk tárcsánkat és az élezési folyamat végbemegy. Ez azt jelenti, hogy a tárcsánk peremén lévő rögzítő anyag, ami magába foglalja a gyémánt szemcséket, kopik, így felszínre kerülhetnek újabb szemcsék, amik eddig fedésben voltak. Ezáltal új szemcsékkel folytathatjuk a vágást. Kínálatunkban sokféle változatot megtalál, és az előbb említett információk tudatában könnyen választhat megfelelőt.


16db 116