A szállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén INGYENES!

Balta, fejsze

fejsze méretét tekintve a legnagyobb, nyele a leghosszabb. Méretéből adódóan, minden esetben két kézzel markolandó eszköz. A favágók leggyakoribb szerszáma a láncfűrész után. Az álló fa döntésére, ágazására, nagyobb rönkök hasítására használják. A fejrész kialakítása eltérő lehet, aszerint, hogy a fa kivágására használják (döntőfejsze) vagy a nagyobb farönkök hasítására (hasítófejsze).

balta méretét tekintve a második a sorban. A fejszével szemben ez már egy egykezes szerszám, nyele közepes vagy rövid hosszúságú. A már felkuglizott rönkök további aprítására szolgál pl. gyújtóst készíteni. Egy kisebb változata is létezik, amit igen meglepően „kisbalta” néven ismerünk. Túrázáshoz, kempingezéshez kiváló célszerszám.

szekerce méretben is és súlyban is a legkisebb. A fa megmunkálására szolgál, álltalában ácsok, asztalosok, vagy fafaragók kezében. Nyele, közepes vagy rövid hosszúságú. Fejrésze úgy lett kialakítva hogy széles vágóéllel rendelkezzen, de a nyelet meg lehessen markoni közvetlenül a fej alatt is, így finomabb munkákra is alkalmas. Gyakran kialakítanak a fejen egy hornyot, mellyel szöghúzásra is alkalmas lehet.

Egy kis plussz: Ezek mindegyike hasító szerszám, vagyis egy éles éllel rendelkezik. Mivel ez az él a lelkük, érdemes egy kicsit odafigyelni rájuk. Egy jó élező, és a rendszeres használata elengedhetetlen. Viszont pont innen ered veszélyessége is, mert egy jól megélezett balta igen balesetveszélyes lehet, mondjuk utazás vagy pakolás közben. Ezért lényeges hogy legyen hozzá egy biztonsági tokunk, amely az egész fejet elfedi, különös tekintettel az élre. Ha már meg lett említve a baleset: gyakori ellenőrzést igényel az is, hogy a fej mennyire áll stabilan a fa nyél végén. Ugyanis ha le van lazulva ( kotyog, lötyög ), akkor azt minden halogatást mellőzve rögzíteni kell, egy vagy több erre a célra megfelelő ékkel. Ha a nyél vége már nem alkalmas a fej rögzítésére, mindenképpen cserélni kell, mert a lerepülő fej baleset- és életveszélyes. Ez alól egyetlen eset a kivétel, amennyiben üvegszálas nyéllel rendelkezik szerszámunk.


12db 112
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Változat:
Balta
Súly:
0.6 kg
Nyél anyaga:
Fa
Online ár: 3 890 Ft
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Változat:
Balta
Súly:
0.8 kg
Nyél anyaga:
Fa
Online ár: 4 310 Ft
Raktáron, több mint 2 db
Saját raktárunkban
 
Változat:
Kőműves Szekerce
Súly:
0,6 kg
Nyél Anyaga:
Fém
Online ár: 3 850 Ft