Kategóriák
Szűrés
Változat
(5)
(3)
(2)
(2)
Súly
(4)
(1)
(3)
(1)
(1)
(1)
(1)
Termékajánló
Hírek
2021.05.31
Szűrés
Gyártó
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Balta, fejsze


fejsze méretét tekintve a legnagyobb, nyele a leghosszabb. Méretéből adódóan, minden esetben két kézzel markolandó eszköz. A favágók leggyakoribb szerszáma a láncfűrész után. Az álló fa döntésére, ágazására, nagyobb rönkök hasítására használják. A fejrész kialakítása eltérő lehet, aszerint, hogy a fa kivágására használják (döntőfejsze) vagy a nagyobb farönkök hasítására (hasítófejsze).

balta méretét tekintve a második a sorban. A fejszével szemben ez már egy egykezes szerszám, nyele közepes vagy rövid hosszúságú. A már felkuglizott rönkök további aprítására szolgál pl. gyújtóst készíteni. Egy kisebb változata is létezik, amit igen meglepően „kisbalta” néven ismerünk. Túrázáshoz, kempingezéshez kiváló célszerszám.

szekerce méretben is és súlyban is a legkisebb. A fa megmunkálására szolgál, álltalában ácsok, asztalosok, vagy fafaragók kezében. Nyele, közepes vagy rövid hosszúságú. Fejrésze úgy lett kialakítva hogy széles vágóéllel rendelkezzen, de a nyelet meg lehessen markoni közvetlenül a fej alatt is, így finomabb munkákra is alkalmas. Gyakran kialakítanak a fejen egy hornyot, mellyel szöghúzásra is alkalmas lehet.

Egy kis plussz: Ezek mindegyike hasító szerszám, vagyis egy éles éllel rendelkezik. Mivel ez az él a lelkük, érdemes egy kicsit odafigyelni rájuk. Egy jó élező, és a rendszeres használata elengedhetetlen. Viszont pont innen ered veszélyessége is, mert egy jól megélezett balta igen balesetveszélyes lehet, mondjuk utazás vagy pakolás közben. Ezért lényeges hogy legyen hozzá egy biztonsági tokunk, amely az egész fejet elfedi, különös tekintettel az élre. Ha már meg lett említve a baleset: gyakori ellenőrzést igényel az is, hogy a fej mennyire áll stabilan a fa nyél végén. Ugyanis ha le van lazulva ( kotyog, lötyög ), akkor azt minden halogatást mellőzve rögzíteni kell, egy vagy több erre a célra megfelelő ékkel. Ha a nyél vége már nem alkalmas a fej rögzítésére, mindenképpen cserélni kell, mert a lerepülő fej baleset- és életveszélyes. Ez alól egyetlen eset a kivétel, amennyiben üvegszálas nyéllel rendelkezik szerszámunk.


Sorrend:

3 250 Ft
Változat
Balta
Súly
0.8 kg
2 980 Ft
Változat
Balta
Súly
0.6 kg
6 910 Ft
Változat
Hasító Fejsze
Súly
2.0 kg
3 170 Ft
Változat
Kőműves Szekerce
Súly
0,6 kg
Nyél Anyaga
Fém
Extra Tulajdonság
Yato
Változat
Szekerce
4 080 Ft
Változat
Hasító Fejsze
Súly
1.0 kg
3 110 Ft
Változat
Kőműves Szekerce
Súly
0,6 kg
Nyél Anyaga
Fém
Extra Tulajdonság
Festa
Változat
Szekerce
3 760 Ft
Változat
Balta
Súly
1.0 kg
5 430 Ft
Változat
Fejsze
Súly
1.25 kg
6 040 Ft
Változat
Fejsze
Súly
1.40 kg
6 700 Ft
Változat
Fejsze
Súly
1.60 kg